Съветът за сигурност на ООН прие днес единодушно резолюция за

...
Съветът за сигурност на ООН прие днес единодушно резолюция за
Коментари Харесай

ООН удължи с половин година мисията на организацията в йеменския град Ходейда

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации одобри през днешния ден единомислещо резолюция за удължение до 15 януари 2020 година на мандата на Специалната задача на организацията за поддържане на примирието в основното йеменско пристанище Ходейда, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки ТАСС.

"Съветът за сигурност постановява да се удължи до 15 януари 2020 година мандатът на задачата на Организация на обединените нации за поддържане на Стокхолмското съглашение за да се способства за реализиране на сделките за град Ходейда и пристанищата Ходейда, Салиф и Рас Иса ", се споделя в резолюцията. В документа Съветът се обръща също с апел към страните по съглашението - държавното управление и бунтовниците хуси, да сътрудничат с задачата на Организация на обединените нации и да подсигуряват сигурността на нейните сътрудници.

От август 2014 година в Йемен продължава спорът сред силите на държавното управление и на бунтовниците хуси. На състоялите се при започване на декември 2018 година в Швеция вътрешнойеменски съвещания бяха реализирани редица съглашения, в това число за обстановката в пристанище Ходейда, което дълго време бе сцена на жестоки сражения. В рамките на подписаното в Стокхолм съглашение хусите и държавното управление се договориха да преустановят бойните дейности и да стартират последователно извеждане на въоръжените формирования от Ходейда, а също от пристанищата Салиф и Рас Иса, напомня ТАСС.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР