Съветът за сигурност на ООН подновява мироопазващата мисия в Ливан след спор

...
Съветът за сигурност на ООН поднови в четвъртък мандата на
Коментари Харесай

Съветът за сигурност на ООН поднови в четвъртък мандата на своите мироопазващи сили в Ливан за още една година след напрегнат дебат около свободата на движение на войските.

Гласуването, което първоначално беше насрочено за сряда, но отложено за допълнителни преговори, дойде само няколко часа преди да изтече разрешението на мисията.

Временните сили на ООН в Ливан (UNIFIL), действащи от 1978 г. , има за задача да създаде буфер между Израел и Ливан, които технически са във война.

Резолюцията от четвъртък беше приета с 13 гласа „за“ и Русия и Китай се въздържаха, и запазва силите на място до 31 август 2024 г.

Мандатът е до голяма степен идентичен с миналогодишното споразумение за разрешаване на свобода на движение на приблизително 10 000 миротворци, разположени в страната, точка, която беше оспорвана както от ливанското правителство, така и от мощната проиранска групировка Хизбула.

Текстът " настоятелно призовава всички страни... да гарантират, че свободата на движение на UNIFIL във всичките му операции и достъпът на UNIFIL до Синята линия във всички нейни части се зачита напълно и безпрепятствено."

Така наречената Синя линия се отнася до границата демаркиран от ООН през 2000 г., след като израелските войски се изтеглиха от Южен Ливан.

„UNIFIL не изисква предварително разрешение или разрешение, за да изпълнява възложените си задачи и... UNIFIL е упълномощено да провежда своята операция независимо, като същевременно продължава да се координира с Правителството на Ливан“, се добавя в текста.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш разкритикува неспособността на UNIFIL да получи пълен достъп до определени зони, включително сайтове, принадлежащи на ливанска екологична НПО, за която Съединените щати твърдят, че е параван за дейностите на Хизбула.< p>Ръководителят на мощната въоръжена шиитска групировка Хасан Насрала по-рано тази седмица предупреди срещу подновяването на условията на UNIFIL от 2022 г.

„Чужди въоръжени сили, които се движат на ливанска територия без разрешение на правителството и ливанската армия, без координация с ливанската армия, къде е суверенитетът във всичко това?" Насрала каза в телевизионна реч.

В писмо, изпратено до ООН, ливанското правителство също призова за връщане към условията от 2021 г. на мандата на силите, които поставят по-малко акцент върху способността на мисията да се движи независимо.

"Текстът (от четвъртък) за съжаление не отразява всичките ни опасения", каза представителят на Ливан в ООН Жана Мрад.

"Тази свобода на движение трябва да бъде спазена, да, но също така трябва да включва контрол", добави тя.

Въпреки това ливанският премиер Наджиб Микати приветства подновяването на мандата.

Текстът „взема предвид ключов елемент, поискан от Ливан, относно ролята на UNIFIL да действа „в координация с ливанското правителство“, отбеляза той в изявление.

Израел каза в четвъртък, че „приветства“ повторното упълномощаване.

„UNIFIL помага да се запази стабилността в Южен Ливан“, каза външното министерство. „Призоваваме международната общност да заеме решителна позиция в лицето на опитите на терористичната организация Хизбула да се опита да провокира и ескалира (насилие).“

UNIFIL е създадена през 1978 г., за да наблюдава изтеглянето на израелските сили след те нахлуха в Ливан като отмъщение за палестинско нападение.

Тя беше подсилена през 2006 г., след като Израел и Хизбула водиха 34-дневна война и е натоварена със задачата да наблюдава прекратяването на огъня между двете страни.

Считана за "терористична" организация от много западни правителства, Хизбула е единствената страна, която не се е разоръжила след гражданската война в Ливан от 1975-1990 г., и също така е мощен играч в ливанската политика.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР