Съветът за сигурност на ООН осъжда армията на Мианмар за „непрестанното насилие“

...
Членовете на Съвета за сигурност на Обединените нации – с
Коментари Харесай

Членовете на Съвета за сигурност на Обединените нации – с изключение на притежаващите право на вето Китай и Русия – осъдиха „безмилостното насилие“, бушуващо в Мианмар след затворена брифинг за кризата.

13-те членове на съвета отново призоваха генералите, които ръководиха преврата срещу избраното правителство на Аун Сан Су Чи през февруари 2021 г., да прекратят насилието и да спрат да убиват цивилни, отбелязвайки, че е имало „недостатъчен напредък“ по прилагането на емблематичното решение на Съвета за сигурност от декември резолюция относно Мианмар.

„Оставаме дълбоко загрижени за ситуацията в Мианмар и нейното въздействие върху народа на Мианмар“, каза заместник-посланикът на Великобритания в ООН Джеймс Кариуки, докато прочита изявлението в централата на ООН в Ню Йорк в сряда.

Дипломати от 12-те други страни, които се подписаха под изявлението, застанаха до Кариуки, докато той повтори тяхната особена загриженост относно „използването на въздушни удари“.

Кариуки каза, че съветът е бил информиран от шефа на хуманитарната помощ Мартин Грифитс, който посети Мианмар миналата седмица в пътуване, което беше критикувано от групи на гражданското общество, работещи в и за Мианмар. Помощник генералният секретар Khaled Khiari също актуализира съвета относно усилията за разрешаване на кризата, предизвикана от преврата.

Генералите предизвикаха масов бунт, когато завзеха властта, хвърляйки в затвора Аун Сан Су Чи и избраното правителство, и сега ситуацията се влоши до това, което някои описаха като гражданска война.

Военните, макар и парий на международната сцена, задълбочиха връзките си с Русия и се обърнаха към военновъздушните сили, за да сложат край на бунта, пренебрегвайки плана за прекратяване на насилието, който беше договорен с колегите си членове на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН) два месеца след завземането на властта.

Кариуки каза, че повече от 18 милиона души в Мианмар се нуждаят от хуманитарна помощ в резултат на кризата, а два милиона са били принудени да напуснат домовете си. Около 15 милиона души са „несигурни за храна“, добави той.

„Повтаряме нашия призив за пълен, безопасен и безпрепятствен хуманитарен достъп до всички хора в нужда“, каза той, повтаряйки призива, отправен от Грифитс след посещението му в страната.

Заседанието на съвета също така обсъди доклад този месец от независими следователи на ООН, според които армията на Мианмар и свързаните с нея милиции извършват все по-чести и нагли военни престъпления.

Независимият разследващ механизъм за Мианмар, създаден през 2018 г. от Съвета по правата на човека, заяви, че също така е открил сериозни доказателства през годината, приключваща през юни, за безразборно и непропорционално насочване на цивилни с бомби, масови екзекуции на хора, задържани по време на военни операции и широкомащабни опожарявания на цивилни домове.

Кариуки отказа да коментира, когато беше попитан за шансовете за по-нататъшни действия от Съвета за сигурност.

Посланикът на Съединените щати в ООН Линда Томас-Грийнфийлд обаче каза, че предвид „непримиримостта на военните и продължаващите нарушения на човешките права“, Съветът за сигурност трябва да предприеме действия извън резолюцията от декември миналата година.

При това гласуване Китай и Русия се въздържаха заедно с Индия, чийто двугодишен мандат в съвета вече изтече.

Акредитираният в ООН посланик на Мианмар Kyaw Moe Tun, който беше назначен от правителството на Aung San Suu Kyi и запази мястото си, призова съвета да приеме резолюция, забраняваща доставката на оръжия, самолетно гориво и финансови потоци за военните.

В сряда Министерството на финансите на САЩ обяви, че допълнително разширява своите санкции срещу Мианмар, за да включи чуждестранни компании или лица, помагащи на военните да доставят гориво за самолети.

„Това разширява способността ни да оказваме натиск върху военния режим на Бирма, като същевременно допълнително подкрепяме народа на Бирма“, каза в изявление говорителят на Държавния департамент Матю Милър, използвайки предишното име на Мианмар.

„Съединените щати ще продължат да се стремят да лишат военния режим от ресурсите, които позволяват неговото потисничество над народа на Бирма.“

Участниците в кампанията приветстваха разширяването на американските санкции върху реактивното гориво.

„САЩ току-що предупредиха всички международни компании, че ако са пряко или непряко замесени в доставката на авиационно гориво за Бирма, те могат да бъдат изправени пред санкции“, каза в изявление Марк Фарманър, директор на Burma Campaign UK. „Ограничаването на доставките на авиационно гориво за Бирма е едно от най-ефективните неща, които [САЩ] могат да направят, за да се справят с човешките права и хуманитарната криза в Бирма.“

Министерството на финансите също добави към списъка си със санкции две лица, Khin Phyu Win и Zaw Min Tun, както и три компании, свързани с тях, за които се твърди, че участват в доставката и разпространението на реактивно гориво за военните.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР