Съветът за електронни медии (СЕМ) не видя нарушение и няма

...
Съветът за електронни медии (СЕМ) не видя нарушение и няма
Коментари Харесай

СЕМ не видя нарушение на Волгин за дезинформацията за българския кораб |

Съветът за електронни медии (СЕМ) не видя нарушаване и няма да санкционира БНР поради дезинформацията в предаването " Политически НЕкоректно " с водещ Петър Волгин, стана ясно на днешното съвещание на медийния регулатор.

Съветът е направил мониторинг на стратегиите на Българска национална телевизия и БНР на тематика войната в Украйна и особено е прослушвал предаването на Волгин от 10 април, където се тиражира подправена информация за завземане на кораба " Царевна " от украинския батальон " Азов ".

Според мониторинга няма нарушаване на Закона за радиото и малкия екран, нарушен е единствено Етичният кодекс на българските медии и Правилникът за публицистичната активност на БНР. Това значи, че Съвет за електронни медии няма на какво съображение да санкции радиото. Самото - дисциплинарно наказване на водещия. По кодекса на труда то се показва в мъмрене или (ако е поредно) - в предизвестие за уволняване.

Изводите от мониторинга на Съвет за електронни медии бяха признати с четири гласа " за " и един " срещу ". Против бе съветничката, която упорства за по-строг мониторинг против дезинформацията - по време на пандемията и във военната обстановка в този момент.

На съвещанието участва и генералният шеф на БНР Милен Митев.

" Г-н Митев, би трябвало да имате повече кураж и да свалите журналиста краткотрайно от ефир ", обърна се към него Еленова. Тя добави, че " тази история ще бъде изписана с кървави букви в историята на публичното радио в миг, в който Европейски Съюз и целият свят изолират осведомително агресора, а в БНР се цитира информация на осведомителната организация на агресора ".

" В подобен миг би трябвало да се вземат поради и околните и фамилиите на моряците. Ако, не дай, боже, корабът е високомерен, те не би трябвало да научат това от ефира ", разяснява след съвещанието Еленова пред OFFNews. Тя напомни, че в БНР такава процедура съществува - при гибелта на някогашния общоприет шеф Радослав Янкулов новината е арестувана от редколегията, до момента в който не бъде известена неговата майка.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР