Съветът по изкуствата на Нова Зеландия прекрати финансирането на популярна

...
Съветът по изкуствата на Нова Зеландия прекрати финансирането на популярна
Коментари Харесай

Време за радикализъм: В Нова Зеландия обявиха творчеството на Шекспир за империализъм

Съветът по изкуствата на Нова Зеландия приключи финансирането на известна учебна Шекспирова стратегия, като твърди, че тя пренатоварва и без това прекалено много натоварените учебни заведения, не съумява да покаже приложимост към " подтекста на актуалното изкуство " и разчита на род, " намиращ се в границите на канона на империализма, " предава Associated Press

Но мнозина се опълчиха на решението на Съвета, в това число министър председателят Джасинда Ардърн, която е учила актьорско майсторство.

" Бях участник в Шекспировите надпревари в учебните заведения. Мисля, че това е страхотна стратегия ", сподели Ардърн.

Тя заяви, че с помощта на тези надпревари учениците, които се интересуват от драма и спор, имат лимитирани благоприятни условия да поддържат връзка с връстници от други учебни заведения.

" Аз бях едно от тези деца. И по тази причина бих желала да продължа да виждам и други деца да имат тези благоприятни условия ", сподели тя.

Ардърн добави, че решението за финансиране не зависи от нея или даже от държавното управление. Творческият съвет Creative New Zealand се финансира от данъкоплатците, само че се ръководи без значение.

Училищни стратегии, семинари и фестивали се организират от към 30 години от Шекспировия център в Нова Зеландия. Учениците могат да играят пиеси, да вършат костюми или да основават подобаваща музика. Често пиесите се развиват в днешно време или имат друг взор върху оригиналите, написани от Уилям Шекспир преди повече от 400 години.

 

Центърът получаваше до момента по към 30 000 новозеландски $ (17 000 щатски долара) всяка година от Съвета по изкуствата, към 10% от общия му бюджет.

 

Creative New Zealand не отговори незабавно на претенции за коментар.

" Дебатът в действителност ме кара да се замисля върху продължаващата значителност на Шекспир и да се колебая дали едно само концентриране върху елизабетински драматург е най-подходящо за деколонизиращата се Аотеароа през 2020-те години и отсега нататък ", декларира един от членовете му, употребявайки локалното име за Нова Зеландия.

Специален панел е стигнал до заключението, че Шекспировият център " наподобява много патерналистичен " и че предлагането му за финансиране " не показва уместността към подтекста на актуалното изкуство ".

Бившият вицепремиер Уинстън Питърс написа във " Facebook ", че решението се равнява на политическо и обществено инженерство от " свръхплатени мъчителни демократични бюрократични идиоти ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР