Съветът НАТО-Украйна проведе заседание на 10 януари в отговор на

...
Съветът НАТО-Украйна проведе заседание на 10 януари в отговор на
Коментари Харесай

НАТО се ангажира с усилване на противовъздушната отбрана на Украйна

Съветът НАТО-Украйна организира съвещание на 10 януари в отговор на вълните от тежки съветски въздушни удари, ориентирани против украински цивилни жители и инфраструктура - това се споделя в известие на уеб страницата на Алианса, представено от УНИАН.

Съюзниците остро осъдиха увеличението на съветските въздушни удари в Украйна, както и потреблението от Русия на балистични ракети, получени от Северна Корея, и атакуващи дронове от Иран.

В известието се споделя, че страните-членки на НАТО към този момент са доставили огромно многообразие от системи за противовъздушна защита на Украйна и през днешния ден са удостоверили своя ангажимент за по-нататъшно подсилване на отбранителните качества на страната.

В рамките на Алианса съдружниците купуват до 1000 ракети Patriot, с цел да усилят запасите си, до момента в който не престават да укрепват противовъздушната защита на Украйна.

Германия неотдавна достави на Украйна системи за противовъздушна защита Patriot и Skynex и спомагателни ракети за системата за противовъздушна защита IRIS-T. Обединеното кралство изпраща към 200 ракети за Противовъздушна отбрана.

Съюзниците ясно обявиха, че ще продължат да дават на Украйна съществена военна, икономическа и филантропична помощ. Много от тях обрисуваха проекти за даване на милиарди евро за спомагателни качества през 2024 година

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг направи изявлетие по тематиката:
„ НАТО твърдо осъжда съветските ракетни и безпилотни офанзиви против украински цивилни, в това число с оръжия от Северна Корея и Иран. За втора поредна година Путин се пробва да пречупи Украйна с масирани удари, само че няма да успее. Докато Москва ускорява офанзивите против украински градове и цивилни, съдружниците от НАТО укрепват противовъздушната защита на Украйна. Ние ще продължим да стоим до смелите украинци, до момента в който отвръщат на нападателната война на Русия. " Заседанието на Съвета Украйна-НАТО се организира на равнище посланици и беше свикано по искане на Украйна. Столтенберг председателстваше срещата.

Посланиците на НАТО и поканеният представител на Швеция бяха осведомени за обстановката от командващия Военновъздушни сили на Въоръжените сили на Украйна Николай Олешчук и заместник-министъра на вътрешните работи Олексий Сергеев. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР