Съветът на управляващата коалиция обсъжда тази вечер предложението за изпращане

...
Съветът на управляващата коалиция обсъжда тази вечер предложението за изпращане
Коментари Харесай

Управляващата коалиция обсъжда казуса за военна помощ на Украйна

Съветът на ръководещата коалиция разисква довечера предлагането за изпращане на военно-техническа помощ на Украйна, което би трябвало да бъде импортирано на следващия ден в Народното събрание.

Представителят на партия " ИТН " Станислав Балабанов съобщи, че украинският президент Володимир Зеленски е изискал от България не оръжия, а техническа помощ.

Балабанов разяснява позицията на Българска социалистическа партия, че ще изоставен ръководещата коалиция, в случай че държавното управление гласоподава за изпращане на оръжие:

„ Всеки може да реши каквото реши. Сега, от време на време страховете от това, че могат да се изгубят персонални позиции в политически партии са от едната страна на барикадата, от другата страна са човешки животи “.

На въпрос дали ще се опита да убеди Българска социалистическа партия за ремонт на военна техника за Украйна, Балабанов сподели, че ще показа това, което е видял и чул от президента Володимир Зеленски:

„ Не съм седнал да увещавам никого, това лежи на съвестта и отговорността на всеки един човек, тъй като тук е честен въпросът, защото хората като нас сега губят животите си в Украйна, само че всеки ще взема решение “, сподели още Балабанов, представен от БГНЕС.

Темата разяснява по-рано и началникът на кабинета на Кирил Петков  Лена Бориславова – " Не имам вяра да има разпад на обединението " , съобщи тя пред Нова телевизия. Впечатлението ѝ за обединението е, че е постоянна и работи крепко.

" Това, което ще създадем през днешния ден, е да актуализираме информацията за нашите съдружни сътрудници във връзка с дейностите на държавното управление за гарантиране на енергийната сигурност. Ще приказваме за инфлационните ограничения. На тези препоръки се разискват всички настоящи тематики ", сподели Бориславова за днешния съдружен съвет.

Коментар от началника на кабинета пристигна и за думите на президента Румен Радев, че хората, които взимат решения, би трябвало да се преценяват на първо място със сигурността на българите:

" Конфликтът е доста покрай границите на Полша и Румъния. Това са страни, които изпращат военна помощ. Тяхната национална сигурност зависи от груповата сигурност на Европа и НАТО ", сподели Бориславова.

В сряда депутатите ще вземат решение за даване на военна и техническа помощ на Украйна - това е записано като първа точка на постоянното съвещание на Народно събрание.

Предстои и разглеждането на Проект на решение за възлагане на Министерския съвет да окаже военно-техническа помощ на Украйна и Проект на решение за предприемане на ограничения по отношение на войната в Украйна.

Очаква се депутатите да подложат на второ гласоподаване Законопроект за одобрение на Договора (Писмо за предложение и приемане на оферта/Letter of Offer and Acceptance – LOA) за допълнение и изменение към Международен контракт (LOA) BU-P-AAD " Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР