Съветът на ООН за правата на човека реши да назначи

...
Съветът на ООН за правата на човека реши да назначи
Коментари Харесай

ООН назначава разследване на репресиите срещу демонстранти в Иран

Съветът на Организация на обединените нации за правата на индивида реши да назначи без значение следствие на кръвопролитните репресии против стачкуващи в Иран, предадоха Ройтерс и АП.

Преди това висшият комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида Фолкер Тюрк бе призовал режима в Техеран да приключи " непропорционалното " потребление на мощ при потушаването на митингите, почнали във връзка гибелта на млада жена в затвор на нравствената полиция на 16 септември. По думите на Тюрк в Иран има " нова рецесия с правата на индивида " със 14 хиляди задържани, включително деца, като Техеран не е е дал отговор на настояването за интернационална ревизия.

В началото демонстрациите бяха за права на дамите, само че след това прераснаха в политически и претенции за промяна на ислямския режим и събаряне на висшия нравствен лидер аятолах Али Хаменей.

Назначената от правозащитната организация на Организация на обединените нации комисия ще събира доказателства за нарушавания от страна на иранските управляващи в хода на митингите. Представителят на Техеран на съвещанието в Женева Хадиджех Карими авансово упрекна западните страни, че употребяват Съвета на Организация на обединените нации за правата на индивида, с цел да атакуват Иран и окачестви дейностите им като " ужасяващи и позорни ". 

На съвещанието Китай до последно настояваше за промени в статута на бъдещата комисия. Китайският пратеник твърдеше, че текстът на предлагането е " преобладаващо сериозен " към Иран, като само че думите му " това няма да помогне за решаването на казуса ". Но импортираното от Германия и Исландия в 47-членния Съвет предложение за следствие в Иран бе подкрепено с 25 гласа. Против гласоподаваха представителите на шест страни - Армения, Венецуела, Еритрея, Китай, Куба и Пакистан , а 16 страни се въздържаха.

Доказателствата, събрани преди сходна задача на Организация на обединените нации за Сирия , бяха употребявани за правосъдно гонене в Германия на някогашен сирийски чиновник, упрекнат във военни закононарушения, припомниха информационните организации.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР