Съветът на ООН по правата на човека в четвъртък гласува

...
Съветът на ООН по правата на човека в четвъртък гласува
Коментари Харесай

ООН разследва репресиите срещу протестиращите в Иран


Съветът на Организация на обединените нации по правата на индивида в четвъртък гласоподава за нова проверяваща задача, която да се занимава с потушаването на всеобщите антиправителствени митинги в Иран, които раздрусаха страната от септември насам, оповестяват от БиБиСи.

Предложението бе признато с 25 гласа " за ", 6 " срещу " и 16 " въздържал се ".

Главната цел на следствието е да се потърси отговорност от отговорните за злоупотребите, с което да изпрати и обръщение в поддръжка на дамите в Иран.

Иран дефинира апелите за задачата като нахален политически трик.

Неприемливо е повече от 300 души да бъдат убити и 14 000 други задържани през последните девет седмици, показва ръководителят на Организация на обединените нации по правата на индивида Фолкер Тюрк, който дефинира обстановката в Иран като сериозна.

Тюрк упрекна иранските сили за сигурност, че не зачитат интернационалните правила, употребявайки бойни патрони, птичи сачми, сълзотворен газ и палки против невъоръжени стачкуващи и инцидентни минувачи, които не съставляват опасност за живота.

Припомняме водените от дами митинги избухнаха след гибелта в ареста на 22-годишната Махса Амини, която бе арестувана от моралната полиция за нарушение на строгите правила на Иран за хиджаби или забрадки.

Оттогава митингите са се популяризирали допълнително от 150 града и 140 университета във всичките 31 провинции на страната и се считат за едно от най-сериозните провокации пред Ислямската република след революцията от 1979 година

По думите на сътрудник на BBC е малко евентуално държавното управление на Иран да допусне проверяващия екип в страната. Въпреки това следствията на Организация на обединените нации в Сирия и Мианмар са сполучливо извършени и отдалечено, прибавя още тя.

" Ако през днешния ден не съберем доказателствата, в случай че не подкрепим тази резолюция, справедливостта в никакъв случай няма да стигне до жертвите, показва немският външен министър Аналена Бербок.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР