Съветът на ООН по правата на човека поиска Русия да

...
Съветът на ООН по правата на човека поиска Русия да
Коментари Харесай

ООН иска достъп до депортирани украински деца, българка ще следи ситуацията в Русия

Съветът на Организация на обединените нации по правата на индивида изиска Русия да даде достъп и информация за украински деца и други цивилни, принудително преместени на територии под неин надзор, съобщи организация " Франс прес ".

Сред дълга поредност от резолюции, признати в последния ден от главната си годишна сесия, Съветът също така се съгласи да назначи българския специалист по правата на индивида Марияна Кацарова да следи обстановката в Русия.

Този ход пристигна, откакто Съветът предишния септември реши, че е нужен така наречен специфичен докладчик за Русия на фона на опасения за засилващите се вътрешни репресии от страна на Москва, до момента в който войната в Украйна продължава.

Марияна Кацарова е работила е за Амнести интернешънъл в Лондон, за Адвокатския комитет по правата на индивида в Ню Йорк, за Организацията за сигурност и съдействие в Европа във Варшава, за Европейската банка за възобновяване и развиване в Лондон.

Била е консултант на Върховния комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида в Женева по въпроса за трафика на хора и робството. По време на войната в Източна Украйна прекарва две години в Донецк, където води наблюдателната задача на Организация на обединените нации по правата на индивида.

През 2006 година тя основава в Лондон интернационалната правозащитна организация RAW in WAR (Reach All Women in War) - " Да достигнем до всяка жена във война ".

Депортирането на деца

Беше призната резолюция с апел към Москва да " приключи противозаконното принудително прекачване и депортиране на цивилни и други предпазени лица в границите на Украйна или в Руската федерация ".

Текстът беше признат с 28 гласа " за ", 17 гласа " въздържал се ". Две страни гласоподаваха " срещу " - Китай и Еритрея. В резолюцията се акцентира по-специално прехвърлянето на " деца, в това число тези намиращи се в институции, непридружени и разграничени деца ".
Киев твърди, че повече от 16 хиляди украински деца са били депортирани в Русия към февруари тази година. По-рано този месец Международния углавен съд, обвинявайки съветския президент Владимир Путин във военни закононарушения поради противозаконното депортиране на стотици деца от Украйна. В нея се споделя, че има основателни аргументи да се счита, че Путин носи персонална наказателна отговорност.
" Мащабът и бруталността на съветските зверства в Украйна просто надвишават човешкото схващане ", съобщи пред Съвета украинският представител Евгения Филипенко. " Най-ужасяващото от тях е насилственото прекачване (...) на деца в Русия за тяхното превъзпитание и осиновяване ", добави тя.

Китайският представител Ли Шаомей обаче настоя, че би било по-добре съветът да поддържа " разговора сред Русия и Украйна ".

Резолюцията от вторник, която удължи с още една година следствие на високо равнище на нарушавания, осъществени в подтекста на войната в Украйна, прикани Русия да даде достъп до всички трансферирани.

В нея се упорства Москва да даде на представителите и сътрудниците на интернационалните филантропични организации и организациите за отбрана на правата на индивида " безконтролен, неотложен, дълготраен и безвреден достъп, да даде надеждна и цялостна информация за броя и местонахождението на тези цивилни лица, както и да им обезпечи почтено отношение и безвредно завръщане ".

Москва е призована и да даде " безконтролен, неотложен и резистентен " достъп до всички военнопленници и други " нелегално арестувани " лица.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР