Съветът на Европейския съюз взе решение Босна и Херцеговина да

...
Съветът на Европейския съюз взе решение Босна и Херцеговина да
Коментари Харесай

Силен сигнал към народа. Босна и Херцеговина официално е кандидат за член на ЕС

Съветът на Европейския съюз взе решение Босна и Херцеговина да получи на статут на претендент за присъединение към Европейски Съюз. Дългият развой на договарянията за участие обаче ще стартира след осъществяване на 8 условия.

На 13 декември бе обещано първичното единодушие за статута на страната като кандидат-член. Еврокомисарят по разширението Оливер Вархей разясни, че сходна стъпка идва след позитивна смяна в политическата среда в страната след извършените избори, само че и по геополитически аргументи.

Босна и Херцеговина подаде молба за присъединение към Европейски Съюз през 2016 година и получи утвърждение от Европейската комисия две години по-късно.

Европейската комисия направи своята рекомендация през октомври, само че тя единствено поучава кои страни да получат статут на претенденти за участие в Европейски Съюз. Окончателното решение за даване на подобен статут се взема от 27-те страни членки, като за това е нужно цялостно единогласие.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел назова в Туитър решението на водачите на Европейски Съюз " мощен сигнал към народа, само че и ясно очакване да осъществят промените ".

Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел повтори думите на Мишел в Twitter, че решението удостоверява, че бъдещето на Босна е в Европейски Съюз и неговите политически водачи " в този момент могат да трансфорат тази упоритост в действителност посредством решителни промени ".

Лидерите на Европейски Съюз утвърдиха този ход макар загрижеността за политическата обстановка в Босна - страна с население от 3 млн. души, в която преди три десетилетия се водеше революция и от този момент се бори да преодолее етническите разделения.

Босна продължава да бъде разграничена сред сръбския регион Република Сръбска и бошняшко-хърватската федерация, свързани от едва централно държавно управление.

Административната система, основана с Дейтънското съглашение от 1995 година, съумя да постави завършек на спора, само че не спомогна за политическото развиване на страната.
Преговорите ще стартират след извършване на условия
Сред осемте условия, сложени от водачите на страните в Европейски Съюз, са използване на ограничения за битка с корупцията и проведената престъпност, осъществяване на правосъдни и имиграционни промени, подсилване на законите против изтезанията и обезпечаване на гаранции за свободата на изложение и отбрана на публицистите.

Официалните договаряния за присъединение - идната стъпка по пътя към участие - ще стартират едвам след осъществяването на изискванията. Стартът на договаряния за присъединение още веднъж изисква единомислещото утвърждение на всички страни членки на Европейски Съюз.

Комисарят по разширението на Европейски Съюз Оливер Вархели съобщи, че даването на статут на претендент за участие на Босна и Херцеговина ще бъде обвързвано с " огромни упования ".
Разширяване на фона на опасения
Ходовете към разширение на Европейски Съюз идват на фона на опасенията, че сили като Русия и Китай могат да усилят въздействието си на Балканите, в случай че страните, които се надяват да се причислят към блока, бъдат отхвърлени. Турция също има мощни позиции в Босна и Херцеговина, Косово и други балкански страни.

Черна гора и Сърбия са други две страни, които желаят да се причислят към Европейски Съюз. Те започнаха договаряния за присъединение надлежно през 2012 година и 2014 година Турция е оповестена за претендент за участие през 1999 година, само че договарянията на процедура са замразени.

На 15 декември министър-председателят на Косово Албин Курти връчи молбата на страната си за присъединение към Европейски Съюз на чешкия министър по европейските въпроси Микулаш Бек в Прага. Членството на Косово е комплициран развой, защото пет страни членки на Европейски Съюз към момента не са признали независимостта на страната.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР