Съветът на ЕС възложи днес на Европейския парламент да изготви

...
Съветът на ЕС възложи днес на Европейския парламент да изготви
Коментари Харесай

Хърватия изпреварва България за Шенген, както стана за еврозоната

Съветът на Европейски Съюз разпореди през днешния ден на Европейския парламент да изготви оценка за готовността на Хърватия да бъде призната в Шенгенското пространство без гранични инспекции, съобщи Българска телеграфна агенция. Това може да стане на 1 януари 2023 година по едно и също време с приемането на страната в еврозоната.

Съветът е приел авансово мнение, което се планува да бъде оценено от евродепутатите. Когато Екологичен потенциал е подготвен, Съветът на Европейски Съюз ще може да гласоподава. Решението се взима с единодушието на страните в Шенген.

В известието се показва, че Хърватия към този момент ползва Шенгенските правила като се изключи инспекциите по вътрешните за Европейски Съюз граници, които още не са отпаднали. Приложението на разпоредбите бе тествано сред 2016 година и 2020 година, като през 2019 година Европейската комисия регистрира, че страната е въвела нужните ограничения за присъединение към Шенген. През декември предходната година Съветът на Европейски Съюз удостовери това мнение.

Хърватия бе призната в Европейски Съюз през 2013 година - шест години след България, само че нашата страна изостана доста от нея и се надява в най-хубавия случай да успее за Еврозоната през 2024 година Осовен това България извърши техническите критерии за участие в Шенгерската зона още през 2011 година, само че и до момента не се знае по кое време ще бъде призната, тъй като няколко страни не имат вяра, че се придържа към върховенството на закона.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР