Съветът на ЕС съобщи, че е одобрил окончателно новите правила

...
Съветът на ЕС съобщи, че е одобрил окончателно новите правила
Коментари Харесай

ЕС одобри окончателни новите правила за общото зарядно устройство

Съветът на Европейски Съюз заяви, че е одобрил дефинитивно новите правила за общото зарядно устройство. Предвижда се през 2024 година портът USB-C да стане наложителен за мобилни телефони, таблети и слушалки, продавани в Европейски Съюз.

Правилата вкарват условие електронните устройства да бъдат зареждани не с разнообразни, а с единно устройство и по този начин да се понижи изхвърлянето на електронни боклуци. Новата мярка визира мобилни телефони, таблети и четци, цифрови фотоапарати и конзоли за видеоигри, слушалки, безжични слушалки и портативни високоговорители, безжични мишки и клавиатури, портативни навигационни системи. Всички преносими компютри също ще бъдат обхванати от тези нови правила 40 месеца след влизането им в действие, се разяснява в известието.

Въвежда се условие на опаковките на електронните устройства да бъде посочвано дали попадат в обсега на новите правила и дали може да се зареждат с единно зарядно. Потребителите получават право да избират дали да купят ново устройство без зарядно.

Отбелязва се, че Европейската комисия ще работи за уеднаквяването на безжичното зареждане за електронните устройства.

През 2020 година потребителите в Европейски Съюз са купили близо 420 милиона електронни устройства и имат приблизително три устройства за зареждане на тези електронни средства, от които постоянно употребяват две, се показва в известието. Близо 40 на 100 от потребителите споделят, че са срещали компликации поради липса на единно зарядно устройство.

Новите правила ще влязат в действие 20 дни, откакто бъдат оповестени в Официалния вестник на Европейски Съюз. Прилагането им ще стартира 24 месеца след влизането в действие.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР