Съветът на ЕС постигна съгласие за създаване на европейска мисия

...
Съветът на ЕС постигна съгласие за създаване на европейска мисия
Коментари Харесай

ЕС създава мисия за обучение на украински военни

Съветът на Европейски Съюз реализира единодушие за основаване на европейска задача за военна помощ в поддръжка на Украйна (EUMAM).

Целта на задачата е повишение на военния потенциал на въоръжените сили на Украйна, с цел да може „ страната да пази териториалната си целокупност в границите на интернационално приетите си граници, да упражнява дейно суверенитета си и да пази цивилното население “, се споделя в публично прессъобщение на Съвета.

Мисията ще обезпечи самостоятелно, групово и профилирано образование на украинските военнослужещи, в това число на части от териториалната защита.

„ Днес усилваме поддръжката си за Украйна, с цел да се отбрани от противозаконната експанзия на Русия. Мисията на Европейски Съюз за военна помощ ще образова украинските въоръжени сили, с цел да могат те да продължат смелата си битка “, съобщи Жозеп Борел, висшия комисар по външна политика на Европейски Съюз.

„ EUMAM не е просто задача за образование, тя е ясно доказателство, че Европейски Съюз ще поддържа Украйна толкоз дълго, колкото е належащо “, добави той.

Мисията ще работи на територията на държавите-членки и ще има действен щаб в Брюксел, с цел да обезпечи цялостна съгласуваност на стратегическо ниво. Командир на задачата ще бъде вицеадмирал Ерве Блежан.

„ Първоначално мандатът на задачата ще продължи две години, а референтната сума за общите разноски за този интервал ще бъде 106 700 000 евро “, се споделя в прессъобщението. /БГНЕС

Люксембург / Люксембург
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР