Съветът на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) е отстранен

...
Съветът на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) е отстранен
Коментари Харесай

Бордът на БЕХ е уволнен заради пасивност

Съветът на шефовете на " Българския енергиен холдинг " (БЕХ) е отхвърлен от служебния енергиен министър Андрей Живков, оповестиха от подопечното му ведомство в петък. До провеждането на конкурс за нови членове е назначен краткотраен ръб на енергийния мастодонт, под чиято шапка са АЕЦ " Козлодуй ", " Националната електрическа компания ", " Електроенергийният систематичен оператор ", Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ", Мини " Марица Изток ", " Булгаргаз " и " Булгартрансгаз ". В него влизат познати в енергийния бизнес лица, както и по-непознати такива.

Какви са аргументите

Три са претекстовете за отстраняването на петимата членове на борда, които бяха определени с извършен при ръководството на ГЕРБ не изключително транспарантен конкурс и изкараха на поста по малко от два месеца.

Единият е липса на резултат на настояването на министъра на енергетиката да бъде освободено управлението на дъщерното на БЕХ сдружение " Булгартрансгаз " (БТГ) поради при подписването на всички 19 контракта за градежа и кредитирането на продължението на газопровода " Турски поток " на българска територия до Сърбия. Газовият оператор не е спазил условието да получи позволение за тях от Комисията за енергийно и водно контролиране и е застрашен от санкция от най-малко 20 хиляди лева за всяко от 19-те нарушавания. Такава обаче не е наложена, а нова работна група на Комисията за енергийно и водно контролиране ще прави оценка кумулативния резултат върху финансовото положение на сдружението от всички взети назаем средства за построяването на газопровода, чиято стойност е 2.6 милиарда лева

Според енергийното министерство планът " Балкански поток " е довел до свръхзадлъжнялост на газовия оператор, който от 4 млн. лева задължения при започване на 2019 година към този момент е натрупал 2.6 милиарда лева борчове. Живков към този момент разгласи, че приходите на БТГ не са задоволителни за изплащането на инвестицията в " Турски поток " в оповестявания от предходния енергиен министър Теменужка |Петкова период от 10 години.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР