Саутхемптън не се представя много успешно през този сезон във

...
Саутхемптън не се представя много успешно през този сезон във
Коментари Харесай

Да продаваш най-доброто и пак да успяваш, или бизнес моделът на "Саутхемптън"

Саутхемптън " не се показва доста сполучливо през този сезон във Висшата лига, само че още веднъж откри метод да влезе в заглавията. " Светците " продадоха един от главните си футболисти Върджил ван Дайк на " Ливърпул " за рекордните 75 милиона паунда. Сделката за холандския бранител беше призната с съмнение от много експерти на Острова, които считат, че сумата за футболист от неговия диаметър е прекомерно огромна.

Представянето на Ван Дайк на " Анфийлд " занапред ще бъде гледано под лупа, само че прехвърлянето повдигна и други тематики, като следващия добър ход на " светците " на трансферния пазар. " Саутхмемптън " съумя да продаде състезател, който още от лятото не искаше да остава на " Сейнт Мери " и имаше дребен принос през актуалната акция, освен това за доста добра сума.

Ван Дайк беше притеглен на Южния бряг преди две години и половина за по-малко от 15 милиона паунда, а в този момент минава в " Ливърпул " с рекорден трансфер, чиято чиста облага е 60 милиона паунда.

Всичко на този свят си има цена

Любопитното е, че 26-годишният бранител е шестият футболист на " Саутхемптън ", който минава на " Анфийлд " за последните четири години. За този интервал алените заплатиха над 170 милиона паунда, с цел да привлекат в редиците си Адам Лалана, Деян Ловрен, Натаниел Клайн, Садио Мане и към този момент напусналият Рики Ламбърт.

" Светците " не се тормозят да продават и бързо осъзнаха обстановката в актуалния футбол, съгласно която по-богатите клубове диктуват разпоредбите на играта.

От сезон 2012-13, когато " Саутхемптън " се завърна във Висшата лига, отборът е на облага от осъществените си прехвърляния. Сметката сочи, че за този интервал " светците " са продали играчи на обща стойност 327.46 милиона паунда, а пристигналите на " Сейнт Мери " са за съвсем 311 милиона.

През сегашния и предишния сезон клубът продаде играчи за по-големи суми, в сравнение с притегли, а през сезон 2015-16 загубата беше под осем милиона паунда.

От завръщането във Висшата лига постоянните клиенти на " светците " са все отбори от Топ 6 на класирането: " Манчестър юнайтед " (Люк Шоу и Морган Шнайдерлин), " Арсенал " (Калъм Чембърс), " Тотнъм " (Виктор Уанаяма), както и " Ливърпул ". Единствено " Уест Бромич " от отборите, които са по-ниско в подреждането съумя да вземе състезател на " светците ", само че заплати сериозните 13 милиона паунда за Джей Родригез.

Освен положителни играчи, " Саутхмептън " съумя да " промотира " и двама мениджъри в по-големи клубове. Маурисио Почетино получи късмет на Острова точно на " Сент Мери ", а към този момент три години и половина води " Тотнъм ", до момента в който Роналд Куман пое " Евертън " след престоя си на Южния бряг.

Светло бъдеще

Сериозните средства, които " Саутхемптън " получава от прехвърляния не са единствената добра вест за клуба. При " светците " всичко като че ли върви ръка за ръка, откакто от година на година представянето на терена е по-стабилно. В първия сезон след връщането си в елита " Саутхемптън " приключи 14-и, само че в идващите четири сезона не е финиширал по-надолу от осмото място.

Това значи по-големи доходи от класиране в края на годината. През предишния сезон отборът игра и в Лига Европа, което също донесе сериозен доход. През това лято пък " светците " получиха над 120 милиона паунда от наградния фонд, като само отборите от Топ 6 имаха по-големи доходи.

pic.twitter.com/OTcziKsHFl
— Virgil van Dijk (@VirgilvDijk) December 27, 2017

Но може ли внезапно " златното кранче " да секне? На " Сейнт Мери " не се тормозят от това, тъй като всичко се прави с дълготрайна тактика.

До момента не е имало прелом след напускането на нито един футболист, без значение от неговото значение или на мениджърите. В " Саутхемптън " имат подготвена листа със заместници за всеки. Така да вземем за пример при продажбата на Адам Лалана в " Ливърпул " се оказва, че актуалният плеймейкър Душан Тадич е бил наблюдаван 14 месеца по-рано.

Същото се отнася за Ориол Ромеу, притеглен за заместител на продадения преди година Уанаяма. " Знаехме Ориол още, когато " Челси " го взе от " Барселона ", продължихме да го следим, да се интересуваме от него и не се отказахме. Същата беше обстановката с Уанаяма преди този момент ", изясняват от клуба.

 22-годишният Хойберг беше платен от
© Reuters

22-годишният Хойберг беше платен от " Байерн " и е считан за един от огромните гении в " Саутхемптън ".

Подобна е обстановката и с треньорите, откакто на " Сейнт Мери " са имали отчет от 50 страници за Клод Пюел и са провели три изявленията преди да го назначат за управител след напускането на Роналд Куман. Ситуацията се повтаря с сегашния управител на клуба Маурисио Пелегрино.

В момента " светците " " държат " още няколко огромни гения, за които са сигурни, че след години ще играят в огромните клубове. В отбора играят младежите национали на Англия Мат Таргет и Джак Стивънс, както и Пиер Емил Хойберг, притеглен от " Байерн " (Мюнхен), както и различен британски национал Нейтън Редмънд.

Философията

" Обърни внимание на своята академия и по-късно ще береш плодовете ", по този начин разказва философията си актуалният вицепрезидент на " светците " Лес Рийд. Това е индивидът, който има максимален принос за огромните прехвърляния, които осъществиха " светците " в последните години. 65-годишният някогашен футболист няма никакви триумфи като треньор, само че за сметка на това е човек с натъртено око и усет за точните неща. Първоначално стартира в клуба като началник на отдела за развиване, а сега има власт на всеки оперативни каузи.

Рийд, който стартира работа в клуба през 2010 година изяснява, че е заварил цялостна неразбория. По това време " светците " се намираха в Лига 1 (третото равнище на футбола – бел. ред.), отбелязвайки най-слабото си показване от 50 години. Той знае, че отива на работа в клуб, който има отлична известност за развиване на гении и употребява точно това.

 Лес Рийд е един от идеолозите на сполучливия бизнес план на
© Associated Press

Лес Рийд е един от идеолозите на сполучливия бизнес план на " Саутхемптън ".

" Вече имахме положително име, тъй като Тио Уолкът беше звезда на " Арсенал " и Англия, а Гарет Бейл играеше доста мощно за " Тотнъм ". Моята цел беше да внуша на всички от шефовете, до треньорите и най-малките футболисти, че ние ще ги изградим като футболисти за Висшата лига. Е, няколко години по-късно имахме в първия отбор " наши " момчета в лицето на Джеймс Уорд-Праус, Люк Шоу и Калъм Чембърс ", изяснява Рийд.

Той постоянно разказва своята работа и академията на " Саутхемптън " като " градина, която изисква ежедневна работа ".

През годините от школата на " Саутхемптън " излезе и Алекс Окслейд-Чембърлейн. Всички тези огромни прехвърляния помогнаха на клуба да ремонтира главно подготвителната си база " Степълууд кампус " през 2014 година за 40 милиона паунда.

" Това е инвестиция за бъдещето, която мислим, че ще се изплати неведнъж. Ние ще продължим да развиваме наши футболисти ", изяснява Рийд.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР