Саудитски дипломат обвини Обединените арабски емирства (ОАЕ) в измяна, казвайки,

...
Саудитски дипломат обвини Обединените арабски емирства (ОАЕ) в измяна, казвайки,
Коментари Харесай

Рияд обвинява ОАЕ в предателство в Йемен

Саудитски посланик упрекна Обединените арабски емирства (ОАЕ) в измяна, казвайки, че Абу Даби е „ заблудил “ Рияд в Йемен заради упоритостите си в южната част на страната.
„ Откритата ни омраза към екстремистката група „ Мюсюлманско приятелство “ по никакъв метод не значи, че се заблуждаваме от напъните за отиване отвън контрактуваните стратегически цели в сходство с интернационалното право, с пробутване на неуместни и разединителни планове “, съобщи Салман Ал-Ансари, президент на Саудитско-американския комитет за връзки с обществеността (SAPRAC), в обществената мрежа Twitter. " Тесногръдието е проблем ", добави той, описвайки дейностите на ОАЕ в Йемен като " измяна ", заяви „ Мийдъл Ийст Монитор “.
Ал-Ансари не загатна категорично ОАЕ, само че неговите изказвания се въртят към най-новата политика на Абу Даби, посредством която ОАЕ се стремят да разширят контрола си над сепаратистките сили в южните региони на страната, с цел да я раздели.
По-рано този месец подкрепяните от ОАЕ южни сепаратисти овладяха контрола над държавните военни бази и пристанището на Аден, една от най-стратегически значимите позиции в страната, разбивайки алианса, управителен от Саудитска Арабия, сражаващ се против подкрепяните от Иран бунтовници хусити в Йемен, отбелязва още БГНЕС.
Правителството на президента Абед Рабо Мансур Хади упрекна ОАЕ в образуване на " въоръжен протест ". ОАЕ е главен сътрудник в ръководена от Рияд военна акция, която поддържа интернационално приетото държавно управление на Йемен против бунтовниците хусити, които управляват столицата Сана. Но връзките сред Саудитска Арабия и ОАЕ неотдавна започнаха да се оказват разнопосочни.
Отдавна най-бедната нация в арабския свят, Йемен в този момент е разграничен на два фронта след години спор, който докара до гибелта на десетки хиляди хора и изтласка страната до ръба на глада. На единия фронт южните сили и държавното управление, подкрепени от коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, се бият против хуситите, които са подкрепяни от враждебния към Рияд Иран. На другия фронт така наречен Сили на пояса за сигурност, доминирани от подкрепяния от ОАЕ сепаратистки Южен временен съвет (ЮПС), се борят за възобновяване на независимостта на юга.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР