Саудитска Арабия заделя 300 млрд. риала (80 млрд. долара) за

...
Саудитска Арабия заделя 300 млрд. риала (80 млрд. долара) за
Коментари Харесай

Саудитска Арабия заделя $ 80 млрд.за мегапроекта на принц Салман - футуристичния град Неом

Саудитска Арабия заделя 300 милиарда риала (80 милиарда долара) за капиталов фонд, обвързван с основния за престолонаследника принц Мохамед бин Салман мегапроект за нов град Неом. Очаква се и първично обществено предложение (IPO) на фондовия пазар в страната най-рано през 2024 година, оповестява Bloomberg.

Инвестиционният фонд за Неом може да нарасне до 400 милиарда риала, сподели принц Салман пред кореспонденти в Джеда. Той ще влага в компании, които се съгласят да правят активност в Неом – огромния град, който би трябвало да бъде ситуиран в северозападната част на страната, на брега на Червено море.

Събитието по оповестяване на проектите за плана бе посетено от интернационалните вложители, в това число от създателя на Bridgewater Associates Рей Далио, Том Колинс от Ripplewood, саудитския принц Алауид бин Талал и кувейтския милиардер Мохамед Алшая.

За първи път бяха показани и проекти по какъв начин ще бъде финансиран Неом – един от най-големите и комплицирани строителни планове в света.

Първата фаза, която ще продължи до 2030 година, ще коства 1,2 трлн. риала, като съвсем половината от тази сума ще бъде покрита от Държавния капиталов фонд на страната. Други 600 милиарда риала ще бъдат набрани от други суверенни фондове в района, частни вложители в Саудитска Арабия и чужбина, както и посредством първичното обществено предложение на самия Неом.

„ Имаме огромни цели да изведем Саудитска Арабия до топ три на най-големите фондови пазари на планетата “, сподели принц Мохамед. Той чака IPO-то на Неом да бъде към 2024 година и да прибави над 1 трлн. риала към размера на пазара на страната.

Обявеният през 2017 година план за Неом е амбициозният проект на принц Салман да трансформира пустиня с размерите на Белгия във високотехнологичен метрополис. Той разказва проектите си като тестова площадка за нови технологии, които имат капацитета да революционализират градския живот – както и метод за привличане на задгранични вложения и диверсифициране на подвластната от нефт стопанска система на Саудитска Арабия.

Но пет години по-късно проектите страдат от голям брой забавяния, огромна част от които идват от сложното използване на грандиозните и постоянно изменящи се хрумвания на принца, показват сегашни и някогашни чиновници към плана.

Последното му желание е в границите на Неом да има издигнати две здания близнаци, разпростряли се хоризонтално на над 100 километра и съдържащи сред тях цялостен обособен град с 9 млн. души население.

Попитан за какво желае да построи Неом, принцът сподели пред кореспонденти, че проектите му да сътвори нова Саудитска Арабия включват увеличение на популацията от към 34 млн. души в този момент до към 50-60 млн. през 2030 година Половината от тях ще са чужденци, добави той, по отношение на сегашната демографска конструкция от една трета чужденци и две трети саудитци.

Столицата Рияд ще стане пренаселена, в случай че се разрасне прекалено много, разяснява още Салман, само че „ Неом ще се погрижи за 10 млн. души ".

Плановете на престолонаследника са до 2030 година 1,5 млн. души да живеят в Линията – постройките близнаци – като популацията да нарасне до 9 млн. до 2045 година

Според принца Неом ще стартира да притегля огромни евентуални вложители още до края на тази година.

Кралството също по този начин възнамерява да влага и в Египет в допълнение към плана, най-много в туристическия Шарм ел-Шейх, който се намира от другата страна на Неом на Червено море. „ Ще създадем голяма инвестиция в Египет “, сподели още принцът.

Проектът Неом на стойност 500 милиарда $ обгръща повърхност с размерите на Белгия. Той е дело на 36-годишния престолонаследник Мохамед бин Салман, от време на време именуван MBS.

По създание това е страна в страната, издигната от нулата и въодушевена от научната фантастика. Заобиколена е от пустиня, само че съгласно публични представители до 2030 година ще се зарежда само от възобновима сила и ще бъде дом на милиони хора.

Принц Саламан желае Неом да диверсифицира стопанската система на кралството, да развива нови технологии и всъщност да революционизира градския живот. Това е огромна задача даже за един съвсем безспорен държател, който разполага с 620 милиарда $.

Ръководителите на Неом споделят, че са заети с създаването на тактиката си за напълно ново общество и че тази година ще стартират същинското строителство.

Вижда се, че са сложили основите в няколко области и в целия обект има десетки хиляди служащи.

Има и към 2000 офис чиновници от целия свят, които живеят в лагер за краткотрайно настаняване, заобиколен с бодлива тел.

Това е доста надалеч от киберпънка, кондензиран с хрумвания, върху които работи Неом с холивудските дизайнери на продукции и интернационалните архитекти, които изготвят проекти за разнообразни неща като летящи транспортни средства и гигантско пространство вътре в планината с формата на куб.

И по този начин, какво ще бъде бъдещето на тази футуристично привидение?

През последните няколко години десетки основни чиновници напуснаха Неом, оплаквайки се от токсична работна среда, фантастични и безумни разноски. Репресиите на престолонаследника против инакомислещите също изплашиха някои вложители, а оспорваният развой на пренасяне на доста от локалните поданици на региона е стигнал до принуждение и арести.

Трудно е да се каже по какъв начин ще наподобява Неом след пет или 10 години, поради тези провокации.

Поддръжниците му споделят, че Дубай също е бил обект на насмешки преди да се трансформира в международен център. Критиците му споделят, че това е надменност. Дело на наказателен автократ с желание да остави нещо след себе си.

Проектът Неом възнамерява градът да стане дом на милиони души.

Неом е планиран като свръхмодерен футуристичен градски отбор, който основава визия за научнофантастична суперпродукция с летящи таксита и интелигентни роботи в семейството. Предвижда се консолидираното на интелигентни градски технологии.

Неом ще действа и като туристическа дестинация. Мястото е покрай Червено море и границите на Египет и Йордания, а природата към избранато място стопира дъха с изумителни гледки. За зареждане на този град Саудитска Арабия ще разчита на друго гориво – зелен водород. Това е безвъглеродно гориво, създадено от вода посредством потребление на електричество от възобновяаеми енергийни ицточници, за делене на молекулите на водорода от молекулите на кислорода.

Това лято огромна американска газова компания разгласи, че като част от Неом през последните четири години строи цех за зелен водород в Саудитска Арабия. Заводът се зарежда от четири гигавата електричество от вятърни и слънчеви източници на електрическа енергия, които се разгръщат в пустинята.

Реализирането на плана за футуристичен мегаполис Неом, който е стълбът на икономическия проект на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, е изправен обаче пред редица компликации.

Отговарящите за плана „ Неом “ обявиха, че 20 000 души би трябвало да бъдат изселени, с цел да може да се построи този футуристичен град. Според тях има всички предпоставки първите обекти да бъдат приключени преди 2023 година.

Правителството е подготвило за всички изселени с изключение на нови парцели и обилно парично обезщетение. Въпреки всички компликации принц Мохамед бин Салман наподобява е решен да продължи с „ Неом “, представян като районната Силициева котловина. Хай-тек градът Неом е перлата в короната на неговата футуристична визия за Саудитска Арабия.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР