Саудитска Арабия се превръща в най-големия вносител на оръжия в

...
Саудитска Арабия се превръща в най-големия вносител на оръжия в
Коментари Харесай

Саудитска Арабия вече е най-големият вносител на оръжие в света

Саудитска Арабия се трансформира в най-големия вносител на оръжия в света, измествайки Индия от челното място. Това демонстрира отчет на Стокхолмския институт за проучване на проблемите на мира (СИПРИ), отбелязва водещият немски народен всекидневник Die Welt.
От документа излиза наяве, че доставките на огромни оръжия в Саудитска Арабия съвсем са се удвоили през последното десетилетие. Заключението на откривателите е недвусмислено – в никакъв случай в историята не са доставяни толкоз доста оръжия за Близкия Изток, колкото в днешно време. Като цяло, всяко трето оръжие отива към страните от Близкия и Средния Изток.
Доставките на огромни оръжия към Саудитска Арабия съвсем са се удвоили в интервала от 2014 година до 2018 година спрямо този от 2009 година до 2013 година Държавите в Близкия и Средния Изток в този момент съставляват 35% от целия импорт на оръжия в света.
Най-големият снабдител на въоръжение за кралското семейство в Рияд е Съединени американски щати, с дял от 68%, следван от Англия с 16% и Франция с 4.3%. След убийството на журналиста Джамал Хашоги, немското държавно управление блокира към този момент утвърдени контракти за доставки на оръжие на Саудитска Арабия.
Изследователите от СИПРИ годишно показват лист на водещите страни, които търгуват с оръжие. Тази година челото на класацията наподобява по следния метод: Саудитска Арабия, Индия, Египет, Австралия и Алжир. В съпоставяне с предходния разбор, Обединените арабски емирства и Китай излизат от „ Топ 5 “ на водещите страни-вносителки на оръжие.
СИПРИ не показва данни за изхарчените средства за придобиването на оръжия, както и за облагите на експортьорите. Разпространяват се само процентни калкулации, учредени на количеството.
Изследователите работят със лична изчислителна единица (TIV), която зависи също от това дали става въпрос за нови или използвани оръжия. Институтът нормално не разполага с информация за договорите и затова прави свои догатки, предизвестяват от редакцията.
Според последното проучване, международната търговия с огромни оръжейни системи е траяла да нараства в интервала сред 2014 и 2018 година, което е със 7,8% повече от времевия откъслек сред 2009-2013 година За предходната година СИПРИ регистрира 10% нарастване.
Сред най-големите международни снабдители на оръжие, т.е. експортьори, са Съединени американски щати, следвани от Русия, Франция, Германия на четвърто място и Китай.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР