Саудитска Арабия се бори за домакинството на Световното първенство по

...
Саудитска Арабия се бори за домакинството на Световното първенство по
Коментари Харесай

Защо Саудитска Арабия ухажва Гърция и Египет

Саудитска Арабия се бори за семейството на Световното състезание по футбол през 2030 година. Само осем години след Мондиала в Катар, ФИФА надали ще желае да организира шампионата още веднъж на Арабския полуостров. Затова Рияд желае да кандидатства взаимно с Египет и Гърция - общата кандидатура на три континента съществено усилва възможностите.

Неморално предложение

Гръцкият министър на спорта Лефтерис Авгенакис удостовери пред Дъждовни води, че се водят диалози сред трите страни, които били в напълно начален стадий.

Феновете в Гърция се вълнуват от сходна опция. Обстоятелствата обаче не са изключително удобни. Само един стадион в страната дава отговор на условията за осъществяване на срещи от Световно състезание по футбол. И макар че най-големите гръцки футболни клубове сега строят нови игрища, тези уреди няма да имат 40 хиляди места или повече, нужни за домакинство на мачове от международни футболни финали. 

За да се сбъдне фантазията на гръцките ентусиасти, инвестицията за страната ще е много огромна. Точно в този миг обаче идва едно аморално предложение. Според локални медии Саудитска Арабия е дала единодушието си да поеме всички разходи по строенето на игрища в Гърция. Спортният министър също може да бъде миропомазан от сходна договорка. Говори се, че един от стадионите може да бъде повдигнат точно в неговия регион - в Хераклион.

Пречка ли ще бъде гордостта на Египет?

" Египет е изцяло квалифициран да домакинства такъв огромен шампионат - и с инфрастуктура, и със игрища, и с превоз ", твърди представителят на Египетската футболна асоциация Ахмед Аббас. За Дъждовни води той споделя, че страната има опит в организирането на огромни спортни събития - през 2006 и 2019 страната е била хазаин на шампионата за Купата на африканските народи. Аббас обаче не разяснява евентуално домакинство на Световно състезание по футбол.

Амбициите на Египет за огромни спортни турнири в страната личат ясно и от строящата се на към 50 километра от Кайро нова административна столица. В плана е включен и огромен състезателен комплекс, с който Египет желае да кандидатства за домакинство на Олимпийските игри през 2036 година.

Голямата спънка пред тройното домакинство на Мондиала обаче ще бъде гордостта на египтяните. " Саудитска Арабия ще поеме по-голямата част от семейството ", изяснява катарският публицист Маджид ал-Хулаифи. " Ще бъде като Мондиала през 2026, който ще се играе в 11 американска града и единствено 5 други, разпределени сред Канада и Мексико ".

Египет ще бъде един от двата по-малки колегата в едно такова домакинство. Това е проблем, който почитателите и всички хора в страната първо би трябвало да преглътнат, прибавя журналистът.

Още въпросителни пред общата кандидатура

В Гърция също имат запаси към предлагането. Затова и държавното управление желае да не слага тематиката в светлината на прожекторите до идните парламентарни избори. Ако Мицотакис остане министър председател е изцяло допустимо обща кандидатура за Мондиала през 2030 да има. Той утвърждава концепцията и е в положителни връзки със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, който даже беше на посещаване в Атина през лятото на 2022.

Тази аудиенция е първата за саудитския принц след убийството на журналиста Джамал Хашоги преди четири години. Гърция и Саудитска Арабия към този момент имат военно съдействие, а в този момент желаят да го разширят и в други области.

Един от най-големите общи планове е подводен кабел за транспорт на данни сред Саудитска Арабия и Гърция. Скоро подобен ще свързва Гърция с Египет. В този смисъл обща кандидатура не би била невероятна.

ФИФА и проблемите с човешките права

Футболната асоциация желае да разгласява специфичен лист от условия за претендентите за домакинство на Световно състезание. Спазването на човешките права сигурно ще бъде измежду тях. Това е въпрос, за който Саудитска Арабия е остро подложена на критика на интернационалната сцена. Освен това кандидатури за домакинство са подали и Уругвай, Чили и Парагвай. Те биха имали и алегорично преимущество. Точно 100 години по-рано е извършено първото Световно състезание по футбол - през 1930 година в Уругвай.

Според катарския публицист Маджид ал-Хулаифи Саудитска Арабия има шансове и би трябвало да опита. А тройната кандидатура дружно с Гърция и Египет също е положително решение.

Рияд може да разчита на поддръжката на делегати от страните от Арабската лига, а има и положителни връзки с редица азиатски страни. Който и да завоюва семейството на Мондиала през 2030 година, би трябвало да употребява ловко приходите и въздействието, които носи Световното състезание по футбол. Саудитска Арабия към този момент е посочила, че може и знае по какъв начин да реализира това.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР