Саудитска Арабия променя имиджа: Жените сядат зад волана Саудитска Арабия

...
Саудитска Арабия променя имиджа: Жените сядат зад волана Саудитска Арабия
Коментари Харесай

Саудитска Арабия променя имиджа: Жените сядат зад волана

Саудитска Арабия трансформира имиджа: Жените сядат зад кормилото Саудитска Арабия ще разреши на дамите да карат. Решението беше оповестено по едно и също време по саудитската държавна телевизия и по време медийно събитие в столицата на Съединените щати - един от най-близките съдружници на кралството.
 
Вашингтон приветства смяната във втората по величина арабска страна, трансформирала се в световен знак на подтисничеството над дамите. Активистите, борили се за анулация на ограничаването години наред, откриха покровител в лицето на сина на краля - принц Мохамед бин Салман, който желае да трансформира стопанската система, обществото и световния облик на Саудитска Арабия.
 
Саудитският крал позволи на дамите да карат

Указът на крал Салман ще влезе в действие едвам от юни 2018 година, защото, съгласно ръководещите, е нужно време за образование както на дамите водачи, по този начин и на мъжете, които ще би трябвало да се преценяват с наличието на " нежния " пол на пътя.
 
Обявяването на декрета по едно и също време и в американската столица не е инцидентно. Съединените щати са стратегически съдружник на Саудитска Арабия. Вашингтон рядко подлага на критика намерено колегата си, само че в Съединени американски щати се чуват упреци, че възбраната е политика, споделяна единствено от Ислямска страна и талибаните. Очевидно кралството би желало да промени имиджа си. Подписването на указа бе огласено и в Организация на обединените нации от непрекъснатия представител на арабската страна Абдула ал Муалими.
 
" Може би ще сте заинтригувани да разберете, че преди няколко минути в Саудитска Арабия беше публикуван кралски декрет, даващ на дамите правото да карат. Това е исторически ден за саудитското общество - за мъжете и за дамите. Сега можем да кажем " най-сетне ", заяви непрекъснатият представител на арабската страна в Организация на обединените нации Абдула ал Муалими.
 
Американският президент Доналд Тръмп, чието първо интернационално посещаване беше в Саудитска Арабия, назова повдигането на възбраната " позитивна стъпка ". Говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт съобщи, че Съединени американски щати са удовлетворени да чуят за решението.
 
" Ако саудитските дами към този момент могат да карат, ние в Съединените щати сигурно приветстваме това. Мисля, че е значима стъпка в вярната посока за тази страна ", разгласи той.
 
Историческо решение за дамите в Саудитска Арабия

В отговор на въпрос от американски кореспондент дали Саудитска Арабия не би трябвало да направи още доста във връзка с правата на дамите, Науърт уточни, че преди малко е научила новината и все още администрацията е задоволена от подхванатите стъпки.
 
Саудитска Арабия, където се намират светите места на исляма, е безспорна монархия, ръководена от шериата. Аргументите за възбраната, въведена през 1990 година са многочислени, даже че шофирането поврежда яйчниците.
 
Част от дамите в кралството не се подчиниха. Някои бяха арестувани и осъдени. През 2011 година Манал ал-Шариф разгласява в YouTube видео, в което кара, и споделя, че страната би трябвало да се промени.
 
" Ще намериш жена с докторска степен, учител в университет и тя не знае по какъв начин да ръководи автомобил. Искаме да променим страната. Най-малкото, в случай че има незабавен случай, дамата какво ще прави ", пита тя.
 
Тогава Манал ал-Шариф беше задържана, след което написа книга за претърпяното. Сега живее в Австралия. Тя приветства повдигането на възбраната, само че съобщи, че идната акция би трябвало да е за унищожаване на закона за настойничеството на мъжете над съпругите и сестрите им.
 
Жените в Саудитска Арабия не могат да подписват брак, да пътуват, да отварят банкова сметка, да аплайват за персонални документи, да стартират работа или да посетят доктор без позволение от своя мъж аставник.
 
С дребни изключения, те не могат да се срещат или поддържат връзка с представители на другия пол, в случай че не са техни родственици. В съда свидетелството на един мъж е равно на това на две дами. Дъщерите наследяват половината от избраното за братята им. Наред с това дамите в кралството се подчиняват на строги правила за обличане и не могат да се хранят в заведения без настрана помещение за фамилии.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР