Саудитска Арабия призна, че журналистът Джамал Хашоги е починал в

...
Саудитска Арабия призна, че журналистът Джамал Хашоги е починал в
Коментари Харесай

Журналистът Джамал Хашоги е починал при сбиване в консулството в Истанбул, обяви Саудитска Арабия

Саудитска Арабия призна, че журналистът Джамал Хашоги е умрял в нейното консулство в Истанбул, като разгласи, че това се е случило, откакто се сбил с хора, които срещнал там. 
 Турската полиция претърсва саудитското консулство в Истанбул  Убитият саудитски публицист може би е снимал личната си гибел с часовника си  Агенти от саудитското разузнаване пристигнали в Истанбул в деня на убийството на саудитския публицист
Това са предварителните резултати от следствието на изгубването на саудитския публицист отстъпник, публикувани от формалната Саудитска организация по печата.

В рамките на следствието са арестувани 18 души. 

Съветникът в кралския двор Сауд ал Кахтани и заместник-ръководителят на разузнаването Ахмед Асири са били уволнени, наред с още трима високопоставени разузнавачи.

Крал Салман е разпоредил преструктуриране на управлението и преразглеждане на пълномощията и методите на националното разузнаване под надзора на министерски комитет отпред с престолонаследника принц Мохамед бин Салман. Комитетът ще би трябвало да рапортува персонално на монарха в период от един месец, заяви Българска телеграфна агенция.

Хашоги изчезна на 2 октомври, откакто влезе в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, с цел да получи документи за идната си сватба. Според турските управляващи той е бил погубен. Саудитска Арабия отхвърляше това, като твърдеше, че Хашоги си е тръгнал малко по-късно. Турската му избраница, която го чакала пред консулството обаче, споделя, че той не е излязъл.

Турски медии настояват, че агенти от разузнаването на Саудитска Арабия са били в постройката на консулството по това време. Те дохвърчали с два самолета и малко по-късно напуснали.

Сега Саудитска Арабия изрази страдание за гибелта на Хашоги и похвали Турция за съдействието по случая.

Кралството даде обещание да накаже с цялата суровост на закона всички тези, които са забъркани в убийството на журналиста, се споделя в изказване на саудитското министерство на външните работи в Туитър.

Местонахождението на тялото на Хашоги не е известно, откогато то е било предадено на " локален помощник ", сподели представителят на саудитските управляващи. Той уточни, че водачът на консулството е взел участие в интервенцията по прехвърлянето на тленните остатъци.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и саудитският крал Салман са се разбрали в телефонен диалог нощес двустранното съдействие при следствието на случая Хашоги да продължи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР