Саудитска Арабия назначава първи пратеник за палестинците на фона на преговорите за нормализиране на Израел

...
Саудитска Арабия назначи своя първи посланик в палестинците в ход,
Коментари Харесай

Саудитска Арабия назначи своя първи посланик в палестинците в ход, който идва на фона на преговори със Съединените щати за евентуално споразумение за нормализиране на отношенията между кралството в Персийския залив и Израел.

В знак на подкрепа към палестинците Саудитска Арабия назначи своя посланик в Йордания, Наиф бин Бандар Ал-Судайри, за „нерезидентен посланик в държавата Палестина и генерален консул в Йерусалим“.

Церемония се състоя в събота в йорданската столица Аман, където дипломатическият съветник на президента на Палестинската автономия Махмуд Абас получи акредитивните писма на Ал Судайри, съобщи саудитската държавна информационна агенция (SPA).

Палестинските власти приветстваха назначението, като казаха, че „моментът на решението отразява интереса на братското кралство Саудитска Арабия към палестинската кауза“, се казва в изявление на палестинското Министерство на външните работи и емигрантите в неделя.

Израелският външен министър Ели Коен каза пред радиостанция 103 FM в Тел Авив в неделя, че Израел е знаел за планираното назначаване на Саудитска Арабия, но че кралството не е координирало действията си с Израел по въпроса.

„Те не се координираха с нас и не трябваше да се координират с нас“, каза Коен, добавяйки, че назначаването на саудитския посланик идва на фона на „напредването на преговорите между САЩ и Саудитска Арабия относно Израел“.

„Саудитците искаха да изпратят съобщение до палестинците, че не са ги забравили“, каза Коен.

Израелският служител обаче добави, че Израел няма да позволи откриването на никакви дипломатически представителства за палестинците в Йерусалим.

Израел смята Ерусалим за своя столица, въпреки че ООН не го признава за такъв. Палестинците твърдят, че източната част на града трябва да служи като бъдеща столица на палестинска държава. САЩ признаха Ерусалим за израелска столица през 2017 г. при тогавашния президент Доналд Тръмп, решение, на което палестинците категорично се противопоставиха.

 Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман (вляво) се среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Джеда на 7 юни 2023 г. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна в Саудитска Арабия във вторник на пътуване за укрепване на обтегнатите връзки с дългогодишния съюзник тъй като богатото на петрол кралство се приближава (Снимка от Amer HILABI / POOL / AFP) (Снимка от AMER HILABI/POOL/AFP чрез Getty Images) Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман (вляво) се среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Джеда на 7 юни 2023 г. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна в Саудитска Арабия във вторник на пътуване за укрепване на обтегнатите връзки с дългогодишния съюзник тъй като богатото на петрол кралство се приближава (Снимка от Amer HILABI / POOL / AFP) (Снимка от AMER HILABI / POOL / AFP чрез Getty Images) Амер Хилаби/АФП/Гети изображения

Това е първото назначение на Саудитска Арабия за посланик в палестинската власт. Кралството е имало дипломатически отношения с ПА, но нивото на представителство и естеството на отношенията между двете са варирали във времето.

Всички членове на арабския блок, включително Саудитска Арабия, признават палестинската държавност и кралството поддържа палестинско посолство в столицата Рияд.

В исторически план Саудитска Арабия е подкрепяла палестинската кауза и е предоставяла финансова помощ на ПА. Рияд предложи „арабска инициатива за мир“ през 2002 г., която като цяло предлагаше на Израел сигурност и „нормални отношения“ в замяна на оттеглянето му от окупираните палестински територии и създаването на независима палестинска държава. Израел отхвърли инициативата.

Този ход идва на фона на доклади за споразумение за нормализация, което се подготвя между Саудитска Арабия и Израел, като Съединените щати участват в сближаването. Подробностите и времето на споразумението все още не са известни.

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър каза пред CNN миналата седмица, че САЩ са имали „продуктивни разговори“ с правителствата на Саудитска Арабия и Израел за потенциална нормализация, но не е постигнато споразумение и тези разговори продължават.

Коментарите на Милър дойдоха след доклад на Wall Street Journal, в който се казва, че САЩ и Саудитска Арабия са се споразумели за „широките контури“ на споразумение за нормализиране.

Надийн Ебрахим от CNN в Абу Даби допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР