Саудитска Арабия и Пакистан подписаха днес споразумения за укрепване на

...
Саудитска Арабия и Пакистан подписаха днес споразумения за укрепване на
Коментари Харесай

Саудитска Арабия и Пакистан ще укрепват отношенията си

Саудитска Арабия и Пакистан подписаха през днешния ден съглашения за подсилване на своите връзки, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция. Агенцията отбелязва, че това е станало след месеци на напрежение сред двете страни съдружници във връзка разногласието на Пакистан и Индия за хималайската област Кашмир. Саудитска Арабия е първата страна, която пакистанският министър председател Имран Хан посети, откакто пристигна на власт през 2018 година Впоследствие обаче се появи напрежение в двустранните връзки. 

През последните години Саудитска Арабия оказва сериозна икономическа поддръжка на Пакистан в размер на милиарди долари под формата на помощи и заеми. В същото време тя внимава да не провокира недоволството на Индия - неин основен търговски сътрудник и вносител на саудитски нефт, разясняват наблюдаващи. 

Снощи Имран Хан дойде на тридневно посещаване в Саудитска Арабия. Пакистанският министър председател и саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман подчертали " значимото значение на разширението и усилването на вероятностите на (двустранното) съдействие ", заяви саудитската държавна осведомителна организация. 

В рамките на визитата Саудитска Арабия и Пакистан сключили в Джеда две съглашения - надлежно за правосъдно съдействие и за битка с престъпността. Подписани били още два документа - за битката с наркотрафика и за финансиране на планове в региона на енергетиката, инфраструктурата, превоза, водоснабдяването и връзките, написа в известието. 

Това е шестото посещаване на Имран Хан в Саудитска Арабия. Пакистанският министър председател ще сложи акцент върху подобряването на двустранните връзки и потребностите на към 2,5-те милиона свои сънародници, които работят в богатото кралство. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР