Министърът на външните работи на Иран в Саудитска Арабия казва, че отношенията са „по правилния път“

...
Саудитска Арабия и Иран постигат напредък в подобряването на отношенията,
Коментари Харесай

Саудитска Арабия и Иран постигат напредък в подобряването на отношенията, каза външният министър на Иран след среща с колегата си в Рияд, тъй като двете регионални силни страни се стремят за преодоляване на минала враждебност и засилване на сътрудничеството.

„Отношенията между Техеран и Саудитска Арабия са на правилния път и сме свидетели на напредък“, каза Хосейн Амир-Абдолахиан на съвместна пресконференция със своя саудитски колега принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд в четвъртък, добавяйки, че „преговорите бяха успешно”.

Посещението му в кралството идва месеци след като принц Фейсал се срещна с официални лица от Иран в Техеран през юни по време на първото си посещение в страната след сделка с посредничеството на Китай между регионалните съперници през март за възстановяване на връзките.

Съгласно споразумението Техеран и Рияд се споразумяха да прекратят дипломатическия разрив и да възстановят отношенията след години на враждебност, която застраши регионалната стабилност в Персийския залив, както и в Йемен, Сирия и Ливан.

Саудитска Арабия скъса връзките си с Иран през 2016 г., след като протестиращи атакуваха нейното посолство в Техеран след екзекуцията от Рияд на видния шиитски духовник Нимр ал-Нимр.

„Имахме добри дискусии по широк кръг от въпроси по време на нашите срещи днес“, каза Амир-Абдолахян.

Срещата в четвъртък в Залата на ислямската солидарност на саудитското външно министерство „ще бъде прелюдия към срещата на ръководителите на двете страни“, каза той.

Принц Фейсал каза, че Саудитска Арабия се надява да види президента на Иран Ебрахим Раиси да посети кралството след покана от крал Салман бин Абдулазиз Ал Сауд, която той съобщи по време на посещението през юни. Раиси каза, че ще пътува до Саудитска Арабия в „подходящото време“.

Принц Фейсал каза, че кралството има желание да изпълни всички основни точки от постигнатата с посредничеството на Китай сделка, както икономическа, така и политическа.

През юни Иран официално отвори отново посолството си в Саудитска Арабия, а иранските държавни медии съобщиха по-рано този месец, че посолството на кралството в Техеран е възобновило дейността си.

Новият му посланик, Алиреза Енаяти, пътува с Амир-Абдолахиан до Рияд в четвъртък.

„Очакваме с нетърпение нова фаза в нашите отношения, основана на нашето ислямско братство и работа за общи интереси“, каза принц Фейсал, добавяйки, че приветства одобрението на Иран за кандидатурата на Рияд за домакин на Експо 2030.

Принц Фейсал също потвърди, че посолството на Саудитска Арабия в Техеран е възобновило дейността си, което той описа като „още една стъпка в развитието на отношенията между двете страни“.

Дълбоко вкоренени проблеми

Посещенията и повторното отваряне на посолствата представляват „важни мерки за изграждане на доверие“, каза Ана Джейкъбс, старши анализатор на Персийския залив за Международната кризисна група.

„Сближаването между Саудитска Арабия и Иран все още е в ранните си фази и все още не е много ясно как двете страни ще се справят с многобройните си противоречия“, каза Джейкъбс.

„Възобновяването на дипломатическите връзки и участието в повече диалог е добро начало, но е трудно да се каже дали това ще бъде достатъчно за разрешаване на дългогодишните проблеми в отношенията им.“

Иран и Саудитска Арабия подкрепят противопоставящите се страни в конфликтните зони в Близкия изток от години, включително в Йемен, където през 2015 г. Рияд мобилизира международна коалиция срещу подкрепяните от Иран бунтовници хуси, които бяха свалили международно признатото правителство предходната година.

След сделката от март Саудитска Арабия засили усилията си за мир в Йемен, като проведе преки преговори с лидерите на хутите през април в йеменската столица Сана.

Той също така подкрепи връщането на ключовия съюзник на Иран Сирия в арабското лоно на среща на върха през май.

В сряда иранските държавни медии казаха, че ирански и саудитски военни служители са се срещнали в Москва в кулоарите на конференция по сигурността.

В същото време двете страни размениха конкуриращи се изявления относно спорно газово находище, което Саудитска Арабия планира да разработва съвместно с Кувейт.

Иран също иска да проучи и експлоатира находището, известно като Араш в Иран и Дора в Кувейт и Саудитска Арабия, което отдавна е спорна точка между трите страни.

„Спорът за газовото находище Дора-Араш не трябва да бъде основна пречка за подобряване на връзките и дори може да бъде възможност за диалог“, каза Джейкъбс.

„Но от гледна точка на Саудитска Арабия те са по-загрижени за Йемен, заплахите за морската сигурност в Персийския залив и регионалните файлове като Сирия.“

Рияд също е ангажиран в преговори за възможна сделка – все още широко разглеждана като дългосрочна възможност – която би го накарала да признае Израел в замяна на условия, включително гаранции за сигурност от Съединените щати и отстъпки от Израел по отношение на израелско-палестинския конфликт.

Стоейки до принц Фейсал в четвъртък, Амир-Абдолахиан описа конфликта като „най-важния въпрос в ислямския свят“, добавяйки: „Ние продължаваме да подкрепяме Палестина.“

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР