Саудитска Арабия хвали „положителните резултати“ от мирните преговори с йеменските хуси

...
Саудитска Арабия похвали в сряда положителните резултати“ от преговорите с
Коментари Харесай

Саудитска Арабия похвали в сряда „положителните резултати“ от преговорите с йеменските бунтовници хуси, след като те посетиха кралството за мирни преговори, въпреки че Рияд публикува малко подробности за техните преговори за прекратяване на войната, раздираща най-бедната нация в арабския свят.

Петте дни преговори, които представляваха публични преговори на най-високо ниво с хусите в кралството, идват, докато Саудитска Арабия се опитва да поднови опитите си да сложи край на дългогодишната коалиционна война, която започна срещу Йемен.

Този конфликт имаше се забърка в по-широка регионална прокси война, пред която кралството се изправи срещу своя дългогодишен регионален съперник Иран, с който постигна разведряване по-рано тази година.

Саудитското външно министерство в изявление рано в сряда, отбелязващо края на пътуването на хусите „приветства положителните резултати от сериозните дискусии относно постигането на пътна карта в подкрепа на пътя на мира в Йемен.“

„Кралството продължава да стои до Йемен и неговия братски народ и... насърчава йеменските страни да седнат на масата за преговори за постигане на всеобхватно и трайно политическо решение в Йемен под наблюдението на ООН“, се казва в изявлението.

Делегацията на хутите дори се срещна с министъра на отбраната на Саудитска Арабия принц Халид бин Салман, брат на могъщия престолонаследник принц Мохамед бин Салман, по време на тяхното посещение.

В публикация в социалните медии принц Халид нарече тези, които го посещават, „делегацията от Сана“, без да използва нито хусите, нито официалното име на бунтовническата група, Ансар Аллах.

„Подчертах подкрепата на кралството за Йемен и потвърди нашия ангажимент за насърчаване на диалога между всички страни за постигане на всеобхватно политическо решение под наблюдението на ООН“, каза принц Халид.

Мохамед Абдул-Салам, главният преговарящ хуси, написа онлайн, че бунтовниците „държаха обширни срещи със саудитската страна, в които обсъдихме някои опции и алтернативи за преодоляване на разногласия, засегнати от предишните кръгове. заплати и справяне с проблемите на хуманитарната ситуация, от която страда нашият йеменски народ, което води до справедливо, всеобхватно и устойчиво решение“, каза Абдул-Салам.

Хусите отдавна изискват водената от Саудитска Арабия коалиция да плаща заплати на всички държавни служители под негов контрол — включително неговите военни сили — от приходите от петрол и газ на Йемен, както и отваряне на всички летища и пристанища под контрола на хутите като част от всяко мирно споразумение.

Контролираната от бунтовниците новинарска агенция SABA призна завръщането на делегацията до Сана, без да уточняват разговорите.

Длъжностни лица в ООН, която сега е домакин на годишната Обща асамблея в Ню Йорк, събираща световни лидери, не коментираха веднага саудитските забележки.

Съвместно изявление, издадено от Съединените щати и външните министри на Съвета за сътрудничество в Персийския залив, шестнационален арабски блок от Персийския залив, воден от Рияд, похвалиха „постоянните усилия на Саудитска Арабия за насърчаване на йеменско-йеменския диалог.“

„Министрите също подчертаха подкрепата си за приобщаващ йеменско-йеменски политически процес под егидата на ООН, който трайно разрешава конфликта“, се казва в изявлението.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен също се срещна с външните министри на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства за прекратяване на войната на в кулоарите на срещата на върха на ООН.

„По наша преценка сме в момент на възможност, възможност да помогнем на народа на Йемен да начертае път към траен мир и трайна сигурност“, каза Блинкен.

Конфликтът в Йемен започна през 2014 г., когато хусите превзеха Сана и голяма част от северната част на страната. Международно признатото правителство избяга на юг и след това в изгнание в Саудитска Арабия.

Превземането на хутите накара водената от Саудитска Арабия коалиция да се намеси месеци по-късно и конфликтът се превърна в регионална прокси война между Саудитска Арабия и Иран, със Съединените щати Държави, отдавна замесени в периферията, предоставящи разузнавателна помощ на кралството.

Въпреки това, международната критика относно саудитските въздушни удари, убиващи цивилни, накара САЩ да оттеглят подкрепата си. Но се подозира, че САЩ все още извършват удари с дронове, насочени към заподозрени членове на йеменския местен клон на Ал Кайда.

Войната уби повече от 150 000 души, включително бойци и цивилни, и създаде една от най-лошите хуманитарни катастрофи в света, убивайки още десетки хиляди.

Прекратяването на огъня, което изтече миналия октомври, обаче до голяма степен се запази оттогава. Саудитска Арабия, нейните местни съюзници и хусите проведоха размяна на затворници през април като част от усилията за мирни преговори.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР