Саудитска Арабия е виновна за убийството на саудитския журналист Джамал

...
Саудитска Арабия е виновна за убийството на саудитския журналист Джамал
Коментари Харесай

ООН: Има достоверни доказателства за връзка на саудитския принц с убийството на Хашоги

Саудитска Арабия е отговорна за убийството на саудитския публицист Джамал Хашоги в Турция предишния октомври съгласно отчета на специфичния докладчик на Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида по отношение на извънсъдебните изтезания Агнес Каламард.
В отчета се показва, че има „ достоверни доказателства свързват саудитския принц с убийството на убития публицист “ , съобщи БГНЕС.
„ Има задоволително доказателства, които дават съображение за по-нататъшно следствие на самостоятелната отговорност на високопоставени чиновници на Саудитска Арабия, в това число на престолонаследника “, съобщи специфичния докладчик.
В отчета се акцентира, че " не се прави никакво умозаключение по отношение на виновността. Единственото умозаключение е, че има достоверни доказателства, заслужаващи по-нататъшно следствие от подобаващ орган дали прагът на наказателна отговорност е реализиран ".
Каламард сподели още, че е разкрила доказателства, че " самият Хашоги е бил изцяло наясно с пълномощията на престолонаследника и страха от него. "
Документът бе оповестен в навечерието на формалното показване на оценката на резултатите от следствието на убийството на Хашоги по време на 41-ата сесия на Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида в Женева. Заключенията на специфичния докладчик на Организация на обединените нации ще бъдат оповестени пред Съвета на 26 юни, осведоми РИА Новости.
Агнес Каламард приканва персоналните активи на престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман да бъдат обложени със наказания, до момента в който не се потвърди, че той не е виновен за убийството на журналиста.
Властите на Саудитска Арабия неведнъж декларират, че организират лично следствие, а също по този начин отхвърлят интернационалното следствие на този случай и присъединяване на други страни в него.
" Убийството на Хашоги е извънсъдебно действие, за което дава отговор Кралство Саудитска Арабия. Опитът за отвличането му също съставлява самичък по себе си нарушаване на интернационалното право в региона на правата на индивида ", се споделя в документа.
Каламард прикани генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш да „ стартира интернационално престъпно следствие за убийството на Хашоги за сформиране на плътни досиета на всеки от хипотетичните причинители. Тя съобщи, че е открила, че до момента провежданите от Саудитска Арабия и Турция следствия " не дават отговор на интернационалните стандарти по отношение на следствието на противозаконни смъртни случаи ".
Тя също по този начин прикани ФБР в Съединените щати, на които Хашоги е гражданин, да стартират следствие на случая, в случай че към момента не е направено, " и да продължи наказателното гонене в Съединените щати, както е признато ".
За следствието си Каламард заяви, че наред с други неща, тя е гледала фрагменти от консулството на самото ликвидиране.
Докладът разпознава по име 15 души, за които Калард оповестява, че са част от задачата за убийството на Хашоги и декларира, че доста от тях не са в листата на 11-те неназовани обвинени, изправени пред правосъден развой зад затворени врата. Докладът също открива, че има доказателства, че " Саудитска Арабия съзнателно е употребила консулски имунитет, с цел да забави турските следствия, до момента в който мястото на престъплението не бъде изцяло почистено. "
" С оглед на моята угриженост по отношение на справедливостта на процеса против 11-те обвинени в Саудитска Арабия, приканвам за прекъсване на процеса, " декларира Калард в отчета.
Журналистът на The Washington Post Джамал Хашоги, живеещ в Съединени американски щати от 2017 година, изчезна в Турция на 2 октомври 2018 година, откакто влезе в постройката на Генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул. В нощта на 20 октомври държавните медии на Саудитска Арабия разпространиха обръщение на основния прокурор на страната, че съгласно предварителните данни Кашоги е мъртъв, а препирня със чиновници на консулството е довела до гибелта му.

Прокуратурата в Истанбул съобщи, че убийството на Хашоги е съзнателно, а тялото на журналиста е било разчленено и унищожено, откакто е бил удушен в генералното консулство. Турция изисква от Саудитска Арабия да екстрадира причинителите, както и информация за местонахождението на тялото на Хашоги. Според Саудитската генерална прокуратура, 21 души са били арестувани в тази ситуация с убийството на Хашоги. За петима директни участници в убийството прокуратурата изиска смъртно наказване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР