Саудитска Арабия е домакин на започващата във вторник, 23 октомври,

...
Саудитска Арабия е домакин на започващата във вторник, 23 октомври,
Коментари Харесай

Призракът на Хашоги витае над икономическия форум в Рияд

Саудитска Арабия е хазаин на започващата във вторник, 23 октомври, икономическа конференция, върху която хвърля сянка рецесията, провокирана от гибелта на журналиста Джамал Хашоги. Тя накара редица западни водачи и ръководители на интернационалните компании да бойкотират този конгрес, който е толкоз значим за престолонаследника. Кралството, чийто имидж бе мощно оскърбен от аферата "Хашоги ", наподобява е безсилно против възходящия отлив на участниците в "Инициатива за вложения в бъдещето " (Future Investment Initiative -FII), наречена от доста медиии "Давос в пустинята ", разяснява Агенция Франс Прес.

След като преди седмица се очакваше на форума да има над 150 лектори, в събота уредниците съкратиха листата до 120 души. Министърът на финансите на Съединени американски щати Стивън Мнучин, ръководещият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард и френският министър на стопанската система Брюно Льо Мер оповестиха, че в последна сметка няма да пътуват до Рияд. Същото обявиха, че ще създадат и австралийските водачи. Водещи медии като Блумбърг, Си Ен Ен и в. "Файненшъл таймс " отхвърлиха да изпратят представители на форума. През 2017 година, когато бе първото издание на FII, разгласен доста помпозно, младият престолонаследник Мохамед бин Салман, наименуван Ем Би Ес (MBS), бе приветстван като визионер, който съблазнява вложителите, говорейки за роботи и представяйки футуристични проекти за авангарден мегалополис, наименуван НЕОМ.

За мнозина първото издание на форума разреши на Саудитска Арабия да бъде забелязана през призма, която е друга от визията за извънредно консервативна монархия с стопанска система, зависеща от петрола. И таман противоположното, изданието 2018-а кристализира интернационалното отвращение против саудитска власт, която е подготвена да заглуши всеки дисидентски глас, какъвто е казусът с Джамал Хашоги, който доста пъти е писал против Ем Би Ес.

"Тежка рецесия "

След като твърдо отхвърлиха да са забъркани в изгубването на журналиста, видян за финален път на 2 октомври да влиза в саудитското консулство в Истанбул, саудитските управляващи в последна сметка в събота признаха, че той е бил погубен в дипломатическа задача вследствие на "сбиване ". Според Eurasia Group, компания, профилирана в консултациите по пазарните опасности, Ем Би Европейски Съюз е изпаднал в "тежка рецесия на връзките с обществеността ".

"Ръководителите на Uber и на JP Morgan са пресметнали, че свързването им сега с името на Ем Би Ес крие заплаха да им коства по-скъпо от загубата на опцията да завладеят парче от саудитската стопанска система ", разяснява Майкъл Стивънс, специалист в Кралския единен институт за проучвания в защитата. За някои западни компании обаче залогът е прекомерно огромен, с цел да си разрешат да подценен този конгрес, въпреки да не възнамеряват да пратят най-високопоставените си представители на него. Така да вземем за пример капиталовите банки HSBC и Crеdit Suisse ще бъдат показани, въпреки че техните шефове анулираха пътуването си, съгласно Блумбърг нюз. Китайските и съветските компании пък не възнамеряват да бойкотират конференцията, съгласно един от нейните уредници.

Мащабен западен протест на форума би могъл да усили рисковете от политическа неустойчивост в Саудитска Арабия, която е най-големият експортьор на нефт в света, и да нанесе нов удар на директните задгранични вложения, които така и така предходната година доближиха 14-годишен най-малко, съгласно данни на Организация на обединените нации. "Въпреки говоренето за промените, директните задгранични вложения в Саудитска Арабия не престават да са на ниско ниво, а абсурдът Хашоги единствено ще ускори несигурността на вложителите ", акцентира анализаторската компания Capital Economics.

"Стига "

От месеци наред Ем Би Европейски Съюз, на който кралят Салман на процедура е делегирал ръководството на настоящите каузи на кралството, наподобява ускорява репресирането на всеки симптом на съпротива: задържани бяха предприемачи, деятели, борещи се за правата на дамите, и духовници с висок ранг. Предизвиквайки опасения измежду вложителите, Рияд реши да оглави скъпоструваща военна коалиция в Йемен против тамошните бунтовници. И отново Саудитска Арабия настоя пред съдружниците от Залива да наложат ембарго на прилежащ Катар. Като анулират присъединяване си в FII, "големите компании споделят на Ем Би Ес "стига " авантюризъм, неустойчивост и неустановеност ", изяснява Чинция Бианко, анализатор за Близкия изток от компанията Gulf State Analytics.

Само че тяхното неявяване на конференцията крие заплахата да провокира "непоправими вреди " на комерсиалните им ползи в Саудитска Арабия, предизвестява Ганем Нусейбе, създател на консултантската група Cornerstone Global Associates с централа в Лондон, който застана на страната на саудитските управляващи в аферата "Хашоги ".

Миналата седмица саудитски предприемачи приканиха в обществените мрежи страните от Залива и съдружниците на Рияд да бойкотират фирмите, които са анулирали присъединяване си в FII. Само че такава заплаха от протест наподобява не въздейства на решимостта на фирмите да се разграничат от Саудитска Арабия.

"Да се вършим като че ли нищо не е станало? Не и в близко бъдеще ", съобщи Грегъри Гоуз, експерт по Саудитска Арабия в университет в Тексас.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР