Сътресенията в Европа нямат край от 2000 г. насам. Бяха

...
Сътресенията в Европа нямат край от 2000 г. насам. Бяха
Коментари Харесай

В Европа задуха вятърът на енергийния национализъм

Сътресенията в Европа нямат край от 2000 година насам. Бяха нужни 10 години, с цел да се преодолеят изцяло последствията от икономическата рецесия от 2008 година След това обаче пандемията от COVID-19 нанесе още по-сериозни вреди, принуждавайки Европейския съюз да не помни за предходната рецесия, написа в собствен разбор Анадолската организация.

Затварянето на предприятия, дълготрайното прекъсване на производството, растящата безработица и инфлацията оказаха съществено въздействие върху страните от Европейски Съюз . Последствията бяха толкоз опустошителни, че някогашният немски канцлер Ангела Меркел разказа колапса като най-голямата икономическа рецесия в Европа след Втората международна война . Въпреки че този развой продължава, климатичните условия от лятото на 2022 година, които провокираха суша и дефицит на храна, както и енергийната рецесия, обвързвана с руско-украинския боен спор, не вдъхват доста вяра за умерено бъдеще.

Реакцията на Европа на политиката на Русия бяха ограничаващи ограничения. На съвсем всички срещи на върха, които се организират четири пъти в годината, Европейски Съюз обявяваше нови санкционни решения против Москва. Наистина невиждани наказания обаче бяха наложени, откакто Владимир Путин нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 година Не единствено страните членки на Европейски Съюз, само че и страни като Съединени американски щати, Австралия и Англия, съвсем в конкуренция между тях, се пробваха да изолират Русия от интернационалната система.

Най-важният отговор на Путин беше да употребява енергийния коз. Влошаването на връзките с Русия, която е главният снабдител на природен газ за страните от Европейски Съюз, им коства скъпо. Факт е, че подхванатите от Европа ограничения за противопоставяне на икономическите последствия от рецесията също станаха обект на интензивни полемики. Общата цел, посочена в отчетите на Европейската комисия, е понижаване на зависимостта на европейските страни от съветските енергийни запаси.

Енергийните ограничения на Европа се трансформират в напън върху обществото

Планът на Европейската комисия " Пестете газ за сигурна зима " притегли вниманието на мнозина. Целта на предлагането беше непринудено да се понижи общото ползване на газ с 15% до март 2023 година Просто казано, всички консуматори, от семействата до индустриалците и производителите на електрическа енергия, ще пестят газ.

В същото време в някои държави-членки бяха взети разнообразни решения за възстановяване на енергийната успеваемост. Например в Германия беше спряно осветлението на исторически монументи и публични здания, а на някои публични места беше спряна топлата вода. Във Франция беше неразрешено вратите на магазините да се държат отворени при включен климатик и беше въведена санкция от 750 евро за нарушение на възбраната. Освен това потреблението на климатици в публични здания е позволено единствено в случай че температурата в помещението надвишава 26 градуса. В същото време е наложена възбрана за потребление на светещи реклами от един сутринта до шест сутринта. В Италия са избрани оптималните вероятни температурни стойности на климатици за отопление и изстудяване на пространства, които не могат да бъдат превишавани. От друга страна, гръцкото държавно управление забрани температурата на климатиците в публични здания да се смъква под 27 градуса и изисква всички несъществени електронни устройства да бъдат изключени в извънработно време.

Очаква се повишението на разноските за живот заради цените на силата да окаже още по-голям напън върху европейските народи, които към този момент са в тежко състояние заради пандемията. Критиките към държавните управления от обществеността стават все по-шумни. Тази обстановка поражда разнообразни антиправителствени митинги в доста страни. В Обединеното кралство от ден на ден хора се причисляват към акцията " Не плащай " , с цел да стачкуват против растящите сметки за електрическа енергия. В Норвегия митингите на групата " Искаме по-евтино електричество " в 12 града провокираха народен митинг.

В Германия по време на проява, проведена пред постройката на Зелената партия , група протестиращи с транспаранти и лозунги се опълчиха на държавните политики, които усилиха икономическата тежест върху немските семейства заради руско-украинския боен спор.

Около 800 души, обединени под мотото " Стига! Протест, с цел да не мръзнем ", приканиха за законодателно определяне на таван на цените на природния газ и електрическата енергия, унищожаване на налога върху синьото гориво и социализиране на енергетиката. Някои деятели скандираха: " Не ние би трябвало да се обличаме по-топло, а хората в държавното управление желаят да ни е студено поради неверната им политика ". Основните претенции на стачкуващите, които взеха решение да стачкуват всеки петък, бяха 1000 евро енергийни помощи за всички жители, възобновяване на билета за превоз за девет евро, нарастване на заплатите и пределна цена на електрическата енергия и газа.

В Италия протестиращите обявиха, че гигантските енергийни компании в страната са отбелязали нарастване на облагите с 40 милиарда евро в последно време и тази обстановка е неприемлива . Демонстрантите в Прага стачкуваха против участието в Европейски Съюз и НАТО. По време на митингите жителите приканиха държавното управление да подаде оставка заради високите цени на силата и желаеха унищожаване на глобите, наложени от Европейския съюз на Русия, защото вредят на чешкия народ и стопанската система на страната. Подобни демонстрации има във всички европейски страни, съгласно Анадолската организация.

Енергиен шовинизъм

Европейският съюз е построен на икономическа основа. От доста години той се пробва да реализира политическа интеграция. И една от слабостите на Европейски Съюз е въпросът за легитимността. Накратко този проблем може да се дефинира като липса на задоволителен интерес от страна на народите към политиката на Съюза. Брюксел от дълго време се пробва да предприеме разнообразни ограничения, най-много по главните съглашения. Но фактът, че рецесиите, които се случиха от началото на 2000-те години засегнаха популацията и това изостри казуса още повече.

Щетите за хората на фона на последната рецесия точно в икономическите въпрос, които са най-важната сфера, която държи Европейски Съюз цялостен, провокираха най-бурната реакция на жителите. Тази обстановка ще има негативно влияние върху устойчивостта на властта на държавните управления. В същото време крайнодесните партии, които са известни с опълчването си на политиките на Съюза, могат да усилят броя на гласовете в своя изгода и даже да станат сътрудници в държавното управление, както се вижда от образците на Швеция и Италия напоследък.

В резултат на това има доста отклоняване от задачите, трансформирали се в най-важните последствия от демократичния консенсус, зародил след Втората международна война. Сред тях е изолирането на маргиналните сили, развиването на обща политика в доста области при ограничение на крайния шовинизъм и подсилване на солидарността. Съобщенията на доста страни за желанието им да спрат износа на горива породиха опасения, че в цяла Европа ще стартира " енергиен шовинизъм ". Заради това състояние коментаторите пишат, че фашистки и националистически ветрове ще задухат още веднъж в Европа още преди настъпването на зимата.

Източник: News.bg
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР