Състоя се първата екзекуция в историята на САЩ, в която

...
Състоя се първата екзекуция в историята на САЩ, в която
Коментари Харесай

За първи път в САЩ: Екзекутираха човек с помощта на чист азот

Състоя се първата екзекуция в историята на Съединени американски щати, в която се употребява азотен газ. Екзекутираният е 58-годишният Кенет Юджийн Смите, оповестиха от офиса на държавния прокурор на алабама Стив Маршал, съобщи Sky News .

" Справедливостта беше раздадена. Смит беше погубен ", декларира Маршал.

По думите му процедурата е траяла към 30 минути.

Екзекуцията на Юджийн Смит, наказан за поръчково ликвидиране през 1988 г. се е състояла след несполучливи опити мярката да бъде оспорена във Върховния съд на Съединени американски щати и макар възраженията на ООН и правозащитници.

Подобно смъртно наказване е позволено в три американски щата, само че в никакъв случай не е употребявано на процедура. На наказания е подаден азот през дихателна маска, което е предизвикало хипоксия и в последна сметка гибел. Използването на азотен газ е мощно спорно и критиците декларират, че е грубо.

Според известия в американските медии, самият Смит е избрал този способ самичък. Предишните няколко опита за осъществяване на смъртно наказване против него са били несполучливи. През ноември 2022 година изтезанието е трябвало да се извърши благодарение на инжекция със гибелен коктейл, само че причинителите не са съумели да вкарат катетър във вената на наказания в избраното за изтезанието време.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР