Състезателят на шампиона на България ПСК Черно море Тихомир Тодоров

...
Състезателят на шампиона на България ПСК Черно море Тихомир Тодоров
Коментари Харесай

Варненец покри норматив за европейското по плуване за мъже

Състезателят на първенеца на България ПСК „ Черно море ” Тихомир Тодоров плува удивително на шампионата „ Мултинейшънс ” в Австрия. И покри нормативи за европейски шампионати и за мъже, и за младежи. Варненецът стана вторият българин, след Антъни Иванов, който съумя да слезе под 54 сек. на 100 м бътерфлай на огромен басейн. Треньор на гения е Никола Петров.

Плувните специалисти окачествиха представянето на Тодоров като най-успешно на мощния плувен шампионат за юноши и девойки „ Мултинейшънс “. Във форума вземат присъединяване членките на Комитета на дребните страни – общо 11 страни и по качество е като миниевропейско състезание (плюс Бразилия).

В Грац Тихомир Тодоров завоюва 4 медала – два златни в самостоятелните дисциплини 50 и 100 м бътерфлай и още два от щафети. На 100 м 17-годишният гений закова хронометрите на 53,49 сек., а дистанцията от 50 м в същия жанр изплува за 24,75.
Равносметката за представителния ни отбор от „ Мултинейшънс ” е – 8 медала, 5 трофеи, върхове и извънредно мощни резултати.

„ Тихомир Тодоров покри норматив и в трите делфина - 50,100 и 200 м, за европейското състезание за младежи в Хелзинки, Финландия, което е при започване на юли. Постижението му на 100 м делфин е и затрупан норматив за европейското за мъже ”, разяснява персоналният ментор на Тодоров – Никола Петров.

В Австрия отборният дух на българите бе хладнокръвен на щафетите. Първата наслада пристигна точно на Благовещение, когато нашите ликуваха със злато на 4 х 200 м свободен жанр. Младежкият квартет направи двойна порцията от вълнуващи страсти, пращайки в историята връх при мъжете с 33-годишвна история. Златото за Петър Божилов, Светлозар Николов, Тихомир Тодоров и Йордан Янчев пристигна след реализирано удивително време - 7,30.06 мин. Статистиците напомнят, че предходното достижение е от европейското в София през 1985 година – 7,34.05 мин.

В Австрия на 4 х 100 м свободен жанр БГ щафетата ликува с вицешампионски трофей. 
В генералното класиране в шампионата „ Мултинейшънс ” българите са шести. Лидер е тимът на Турция, следван от Словения и Гърция.

„ Състезанието стартира тежко, само че последователно навлязохме в темп и в неделя следобяд към този момент всичко беше както би трябвало. Получи се идеално - имам предвид заложените параметри плуване. Доволен съм. Има още върху какво да се работи и по тази причина възобновяваме тренировки съвсем незабавно ”, разяснява Никола Петров. Той дефинира надпреварата като доста сполучливо за родното плуване. И добави, че тимът е доста надарен и стимулиран, а колективът - страховит.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР