Съставени са повече от 200 актове и констативни протоколаБлизо 4500

...
Съставени са повече от 200 актове и констативни протоколаБлизо 4500
Коментари Харесай

Близо 4500 проверки са извършили инспекторите от Държавните горски стопанства и Изпълнителната агенция по горите

Съставени са повече от 200 актове и констативни протокола

Близо 4500 инспекции за направили инспекторите от Държавните горски стопанства и Изпълнителната организация по горите сред 4-ти и 7-ми март. В посочения интервал екипите в държавните са осъществили 2 077 инспекции, като най-вече от тях – 1023 са в в Южноцентрално държавно дружество гр. Смолян. При осъществения надзор на място са формирани 51 акта за определяне на административни нарушавания и санкции по Закона за горите и Закона за лова и запазване на дивеча и 38 констативни протокола. Най-честите нарушавания са сечене на немаркирани дървета и превозване на немаркирана и съпроводена с превозен документ дървесина.

Проверките са направени на 622 обекта за рандеман на дървесина, на 395 транспортни средства, на 793 ловци и 22 рибари, както и 245 други физически лица. В резултат на осъществения надзор са арестувани 75,74 пространствени кубически метра дърва, 1 моторно транспортно средство, 5 каруци, 2 моторни триона и 3 броя други принадлежности.

Проверките ще се запазят с тази активност в държавните горски територии, по този метод се резервира прецизното осъществяване на надзор, като се цели и повишение на превантивните му функционалности.

В дните от 4-ти до 7-ми март 2022 година горските инспектори от районните дирекции по горите от цялата страна са направили близо 2 400 инспекции по съблюдаване на горското и ловно законодателства.

Инспектиращите са ревизирали 307 обекта за депозиране, преправяне и експедиране на дървесина, 279 обекта за рандеман на дървесина, 767 транспортни средства, транспортиращи дървесина, 148 ловци, 88 рибари и 759 физически лица.

В резултат на осъществените действия по надзор върху опазването на горските територии и дивеча чиновниците на РДГ са съставили общо 64 констативни протокола и 48 акта за открити административни нарушавания, от тях 46 акта са по Закона за горите, един акт по Закона за лова и запазване на дивеча и един акт по Закона за риболовство и аквакултурите. Основно откритите с актове нарушавания по Закона за горите са за сеч на немаркирани дървета, за предпазване и превозване на немаркирана и непридружена с превозен билет дървесина, за неснабдени с GPS – устройства транспортни средства, за неотговарящи на нормативните условия системи за непрекъснато видеонаблюдение на обекти за депозиране, преправяне и търговия с дървесина, както и за нерегламентирано осъществяване на любителски лов на риба.

Задържани са общо 47,70 пространствени кубически метра дърва за огрев, две моторни транспортни средства, два моторни триона, един брой законно оръжие и една мрежа с дължина 2 метра.

За същия интервал от време три екипа горски чиновници са ревизирали на трите непрекъснати контролни горски пункта в региона на Регионална дирекция по горите – Пазарджик общо 109 транспортни средства, натоварени с дървесина. В хода на инспекциите е установено едно нарушаване на горското законодателство, за което е формиран акт за нефункциониращо GPS устройство на камион, пренасящ дървесина.

При взаимна инспекция на горски инспектори от Регионална дирекция по горите – Берковица и чиновници на Министерство на вътрешните работи в квартал на гр. Монтана е установено нарушаване на физическо лице, съхраняващо 32 пространствени кубически метра дърва за огрев немаркирани и непридружени с превозен билет. По случая е формирано досъдебно произвеждане и са арестувани противозаконните дърва за огрев.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР