Състав на Варненския окръжен съд не уважи искането за условно

...
Състав на Варненския окръжен съд не уважи искането за условно
Коментари Харесай

Съдът отхвърли искането за условно предсрочно освобождаване на мъж с 20-годишна присъда за убийство

Състав на Варненския областен съд не почете настояването за условно предварително освобождение на Марин Иванов, които изтърпява присъда от 20 години затвор за обир съпроводен с ликвидиране.

Това оповестиха от пресцентъра на Окръжния съд и припомниха, че на 14 март 2004 година тогава 20-годишният Марин Иванов, живеещ в Каменар, взема решение да извърши обир в някои от вилите в близката околност „ Пчелина “. Първоначално мъжът прониква в къща, от която присвоява движимости и техника на стойност 189 лева Сред това взема решение да се насочи и към прилежащата къща. Междувременно, обаче собственичката на ограбената вила се разсънва от шума. Вижда, че причинителят се пробва да проникне и в прилежащата къщата и телефонира на съседа си, с цел да го предизвести.

През това време Марин Иванов съумява да влезе във втория парцел. При опит да ревизира какво се случва в къщата му, притежателят е атакуван с железен кол. Вследствие на нанесените му над 20 удара, най-вече по главата, мъжът умира. Притеклите се на помощ съседи, съумяват да задържат причинителя. Присъдата по делото е произнесена от Варненския областен съд през декември 2004 година и е доказана от по-горната инстанция. Преди убийството, като малолетен Марин Иванов, е имал присъда за осъществени грабежи. Към момента 36-годишният мъж е излежал в пандиза 16 години и 5 месеца.

Според мнението на управлението на Варненския затвор, той не е дал доказателства за своето коригиране. Днес от прокуратурата показаха, че е изпълнена единствено една от нужните причина за условно предварително освобождение – наказаният да е изтърпял половината от наложеното наказване.

Пред съда в своя отбрана Марин Иванов уточни, че съжалява за осъщественото закононарушение. Варненският областен съд позволи настояването за разглеждане, само че откакто се срещна с показаните сложни оценки от Затвора, го остави без почитание.

Съдът реши, че не са налице безапелационни доказателства за втората изискуема причина за условното предварително освобождение – позитивна смяна в наказания по време на изтърпяване на наказването. В този случай, Марин Иванов може да подаде нова молба не по-рано от шест месеца от деня на влизането в действие на определението, което може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР