Състав на Софийски градски съд (СГС) потвърди решението на Районния

...
Състав на Софийски градски съд (СГС) потвърди решението на Районния
Коментари Харесай

Съдът потвърди - Бойко Борисов трябва да плати на Елена Йончева 5000 лв.

Състав на Софийски градски съд (СГС) удостовери решението на Районния съд, с което министър председателят и водач на ГЕРБ Бойко Борисов беше наказан да заплати на депутатката от Българска социалистическа партия Елена Йончева 5000 лева обезщетение за претърпени неимуществени вреди, породени от негово обществено изявление.

Софийски градски съд обаче анулира частта от решението на първоинстанционния съд, с което политическа партия ГЕРБ беше наказана солидарно с Борисов да заплати същото обезщетение на Йончева.

Тя заведе делото поради две изявления на премиера по време на предизборната акция през 2017 година, че държавното управление на ГЕРБ е било насила да заплаща милиони за нейни изявленията, до момента в който беше журналистка. Съдът приел за потвърдено, че Йончева е претърпяла вреди от думите: "Ще ли сте сполучливи публицисти вие, в случай че по няколко милиона страната ви заплаща за едно изявление взето? Питам: Ако за изявление страната България, през една от централите си, заплаща на журналистка за изявленията в чужбина по няколко милиона струвайки, които дори нашето държавно управление беше насила от предходното да доплати ".

Другата имитация, която съгласно магистратите, навредила на Йончева, е "...бяхме принудени милиони да платим за нея. С мъж - министър председател тогава... " (става дума за някогашния й другар Сергей Станишев - б.р.).

Още на първа инстанция депутатката искаше 20 000 лв. обезщетение, само че съдът не почете тази сума. Пред съда Йончева съобщи, че държавното управление в никакъв случай не ѝ е плащало пари за изявленията или за правенето на документални филми и репортажи, а тези изказвания на Борисов са уязвили достойнството, достолепието, престижа, положителното име и репутацията ѝ на държавник. Искът против ГЕРБ беше поради това, че Борисов приказва от името на партията.

Премиерът и отбраната му оспориха правото на Йончева да желае обезщетение за непозволено увреждане, като обявиха, че в речта си в предизборната акция той говорел общо за плащани пари, а не съответно за нея. Според тях, даже и съдът да одобри, че е налице увреждане, то искът е прекалено висок, тъй като върху Йончева от години тегнели подозрения, че в кариерата си е била облагодетелствана от връзката си със Станишев. Освен това, като обществена персона, трябвало да има и по-висока толерантност към рецензия и да не се визира от нея. Според ГЕРБ пък отговорността по Закона за отговорностите и договорите е различна и не може да се претендира като солидарна.

В хода на делото беше назначена експертиза, която да откри дали в множеството изявления, репортажи и записи от тези предизборни изяви на Борисов, той е споделил тъкмо тези думи. Защитата му оспорири запис на Нова телевизия, който бил инсталиран и по тази причина бил неспособен като доказателство. Съдът обаче отхвърли възражението, като любопитно беше, че се базира и на разпитания като очевидец Никола Николов от пресцентъра на ГЕРБ. В показанията си той самичък удостоверил, че Борисов е изрекъл тъкмо тези думи в Бургас, поради които Йончева претендира за обезщетение.

В решението си още Районният съд акцентира, че думите на премиера са били ясно и недвусмислено ориентирани точно към Йончева и публиката е стигнала до този извод, без да се постановат тълкования.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР