Същото заявиха и от Европейската комисия часове след изказването на

...
Същото заявиха и от Европейската комисия часове след изказването на
Коментари Харесай

Столтенберг: НАТО няма планове да изпраща войски в Украйна. Кремъл: Би означавало конфликт

Същото обявиха и от Европейската комисия часове след изявлението на френския президент Макрон, че  в бъдеще, само че че на този стадий " няма консенсус " за сходно решение.

Столтенберг сподели, че " съдружниците от НАТО дават невиждана поддръжка на Украйна. Ние вършим това от 2014 година и я засилихме след пълномащабната инвазия. Няма обаче проекти за разполагане на бойни подразделения на НАТО на място в Украйна ".

Председателят на словашкия парламент Петер Пелегрини сподели, че Словакия няма да разполага войски в Украйна, добавя Българска телеграфна агенция.

Чешкият министър председател Петър Фиала отхвърли да разяснява, преди да замине за Париж и сподели, че водачите се срещат, с цел да обсъдят вероятните разновидности, само че акцентира, че " Чешката република сигурно не желае да изпраща бойците си в Украйна ".

Стана известно и че полският президент Анджей Дуда е декларирал, че концепцията за изпращане на военни в Украйна не е провокирала възторг, съобщи УНИАН. 

" Най-разгорещената полемика се разпростра към въпроса за изпращането на бойци в Украйна. И тук също нямаше безусловно никакво единодушие ", цитира Полското радио думите на полския президент Анджей Дуда.

Френският президент Еманюел Макрон през вчерашния ден сподели, че изпращането на западни войски на място в Украйна не трябва да бъде " изключвано " в бъдеще.

Въпреки че изключи предприемането на военни дейности от страна на НАТО, Столтенберг съобщи пред АП, че " това е война на експанзия от страна на Русия против Украйна, която искрено нарушава интернационалните закони. Съгласно интернационалните закони Украйна, несъмнено, има правото на самозащита и ние имаме правото да ги поддържаме в отстояването на това право ".

Алиансът НАТО дава на Украйна единствено несмъртоносна помощ и поддръжка като медицински консумативи, униформи и зимна екипировка, само че някои членове изпращат оръжия и муниции на двустранен принцип или групово, показва АП. Всяко решение за изпращане на войски ще изисква единомислеща поддръжка от всички страни членки.

В Европейски Съюз няма решение за изпращане на войски в Украйна, съобщи представител на Европейската комисия

На ниво Европейски Съюз няма решение за изпращане в Украйна на войски, в това число пехота, съобщи през днешния ден представител на Европейската комисия на конференция в отговор на въпрос, обвързван със снощните изказвания на френския президент Еманюел Макрон.

Говорителят приветства оповестената от френския президент коалиция за доставка на ракети с огромен обхват и уточни, че Украйна има потребност от такова оръжие. Доставки на оръжие от страни отвън Европейски Съюз се разисква, европейските страни вземат решение дали общият бюджет може да покрива сходни разноски, добави той.

Видовете военна поддръжка за Украйна са суверенно решение на страните от Европейски Съюз, сподели представителят. Европейски Съюз одобри решение да поддържа Украйна с всичко належащо, с цел да завоюва тя войната, в която се отбранява против съветското нахлуване. Държавите от Европейски Съюз потвърдиха това решение неведнъж. Само част от оказваната помощ минава през нивото на Европейски Съюз, разясни той. Оказваната двустранна помощ се преценя от страните в Европейски Съюз, тяхна е оценката с какво най-добре могат да поддържат Украйна, заключи представителят.

Кремъл: Изпращането на войски на НАТО в Украйна би означавало спор сред Русия и НАТО

Кремъл през днешния ден предизвести, че в случай че европейските членове на НАТО изпратят войски да се бият в Украйна, това ще направи неминуем спора сред Русия и НАТО, съобщи Ройтерс.

Френският президент Еманюел Макрон през вчерашния ден загатна опцията за изпращане на войски от европейските страни в Украйна, макар че предизвести, че на този стадий няма консенсус, до момента в който съдружниците се съгласиха да усилят напъните си за снабдяване на повече муниции на Киев.

" Самият факт на разискване на опцията за изпращане на избрани контингенти в Украйна от страните от НАТО е доста значим нов детайл ", съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков. Запитан за казаното от Макрон, Песков сподели пред кореспонденти, че в случай че се случи по този начин, че войските на член на НАТО се борят в Украйна, то диалозите ще би трябвало да се трансформират към неизбежността от спор сред НАТО и Русия.

 

Северна Корея е изпратила 6700 контейнера с муниции на Русия

Северна Корея е изпратила на Русия към 6700 контейнера с муниции от юли насам, с цел да поддържа войната ѝ против Украйна - белег, че прехвърлянията на оръжие сред Пхенян и Москва не са спрели и към момента не престават, съобщи пред южнокорейската организация Йонхап министърът на защитата на Южна Корея Шин Уон-сик.

Министърът съобщи, че контейнерите може би съдържат повече от три милиона 152-мм снаряда. Според него е допустимо да са били изпратени и 122-мм снаряди или композиция от двата типа, само че " във всеки случай може да се каже, че се били изпратени най-малко няколко милиона снаряда ".

Стотици севернокорейски фабрики за муниции работят на към 30% от потенциала си заради неналичието на първични материали и електричество, само че тези, които създават снаряди за Русия, " работят на цялостни обороти ", добави министърът, без да посочи източника на информация.

Сеул и Вашингтон упрекват Пхенян и Москва, че търгуват между тях с оръжие, и жигосаха Севера за това, че доставя въоръжение за съветските войски в Украйна. И двете страни отхвърлят обвиняванията, въпреки и по едно и също време с това да са поели ангажимент да засилят военното съдействие между тях.

В петък Държавният департамент на Съединени американски щати заяви, че Северна Корея от септември насам е доставила повече от 10 хиляди контейнера с муниции или свързани артикули на Русия.

В подмяна Северът е получил към 9000 контейнера, най-вече с хранителни ресурси, което съгласно министър Шин ѝ е помогнало да стабилизира цените им.

Служител от Министерството на защитата в Сеул съобщи, че не може да удостовери числата, само че цитира Шин, заявявайки, че Русия е изпратила на Северна Корея с към 30% повече контейнери от юли насам спрямо изпратените в противоположна посока.

Отделно от това Шин уточни, че Северът може да изстреля още идващия месец нов спътник в Космоса, като Москва продължава да ѝ дава техническа помощ в тази връзка.

" Не е ясно до каква степен и каква помощ ще обезпечи Русия, само че колкото по-зависима става тя от севернокорейските снаряди, толкоз по-голямо ще е нивото на предоставените съветски технологии ", съобщи министърът на защитата на Южна Корея.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР