Същинската зима чука на вратата и пред следващата седмица очакваме

...
Същинската зима чука на вратата и пред следващата седмица очакваме
Коментари Харесай

Серия циклони се задават към България, ето къде ще вали сняг

Същинската зима чука на вратата и пред идната седмица чакаме чести превалявания от дъжд и сняг. Предстои серия от циклони да преминат през България, сочи прогнозата на Meteo Balkans.

През идващите дни поради чести нахлувания на леден арктичен въздух от север в Централна и Източна Европа дъждът на доста места ще бъде подправен със сняг. Очакваме и активизирането на циклони от Средиземно море. Значителни снеговалежи ще има в прибалтийските страни и югозападните региони на Европейска Русия. Атмосферното налягане над Северна и Източна Европа ще се задържи ниско.

Времето в понеделник

В навечерието на понеделник и денем от северозапад у нас ще стартират превалявания от дъжд. По-значителни ще са те в южната и югоизточната половина от страната, като на доста места ще са проливни по темперамент. Не е изключено тук-там даже да прегърми.

През деня вятърът последователно ще се ориентира от запад-северозапад и с него температурите значително ще се намаляват. Застудяването бързо ще обхване цялата страна. Късно следобяд и вечерта в понеделник и през нощта против вторник в ниските планински региони и високите полета в Западна и Централна България дъждът ще минава в сняг.

Сняг ще завали по планините, като се чака да се образува и основна снежна завивка. Максималните температури на 1200 метра ще са - 4 до -5 °, на 2000 метра - към -8°. Минималните градуси в страната ще са към минус 2 и 9°С, оптималните ще доближат едвам 4-5°С. По-топло ще се задържи по Черноморието – минимални към 7°С, оптимални до 10°С.

Във вторник в страната ще бъде прохладно и студено. Минималните температури на доста места ще са под минус 2 до плюс 4°С, а оптималните - едвам 5-8°С.

През деня от северозапад преваляванията бързо ще спрат, а облачността ще се раздра и ще намалее. В Южна България ще се задържи най-вече облачно с чести превалявания от дъжд и сняг. По планините ще е прохладно и студено със слаби превалявания от сняг. Максималната температура на 1200 метра ще е -2 до -3 °, на 2000 метра - към -9°. По Черноморието ще е дъждовно и студено съвсем през целя ден с оптимални температури до 6-8°С.

В сряда и четвъртък

През идващите два дни от седмицата Балканският полуостров още веднъж ще попада под по-топлия бранш на нов средиземноморски циклон, позициониран над Адриатическото море.

Времето у нас последователно ще се усъвършенства, само че облачността на доста региони от страната ще се задържи забележителна. Вятърът ще отслабне. По-късно денем на обособени места в Югозападна България облачността ще се раздира. Дневните температури последователно ще се покачват.

В четвъртък вятърът последователно ще се усилва от югозапад и ще се затопли в цялата страна. Максималните температури ще са над 11°-13°. Облачността от запад последователно ще се усилва, само че ще бъде най-вече висока и превалявания не се чакат. По планините ще е прохладно и няма да е уместно за туризъм, макар че температурите едва ще се покачат. Вятърът ще се ориентира от юг- югозапад. Максималните температури на 1200 метра ще са 4-5°, на 2000 метра - към 3°.

Съществена смяна на времето чакаме в петък. От запад облачността ще се усилва и чакаме обилни превалявания. През деня вятърът от северозапад ще се усили, ще нахлува леден въздух и в доста региони в Западна България и Южна България дъждът ще премине в сняг. Минималните температури на доста места ще са под нулата до плюс 3°С, а оптималните - едвам 4-7°С.

През уикенда на доста места в страната ще превалява слаб сняг. Температурите ще се намаляват и чакаме в планинските региони и Предбалкана термометърът да демонстрира под -9 и -3°С през целия ден. Малко по-топло ще се задържи над Южна България - до едвам 2-4 °С.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР