Съществуват пет големи масови изчезвания през цялата 4.5 милиарда годишна

...
Съществуват пет големи масови изчезвания през цялата 4.5 милиарда годишна
Коментари Харесай

Вървим към шестото масово изчезване на видове от планетата

Съществуват пет огромни всеобщи изгубвания през цялата 4.5 милиарда годишна история на Земята и учените обръщат взор към тези катаклизми от далечното минало, с цел да схванат по какъв начин изменението на климата в този момент визира световното многообразие по способи, които може да са необратими.
Прочетете още
По време на всеобщо изгубване висок % от световното биоразнообразие се унищожава по-бързо, в сравнение с може да бъде сменено, и това се случва за относително къс интервал от време по геоложки стандарти - по-малко от 2.8 милиона години съгласно Природонаучния музей в Лондон. Видовете могат да изчезнат заради редица аргументи, тъй че, с цел да схванат по какъв начин наподобява „ естественият “ % на изгубване, еколозите мерят това, което е известно като „ фонов % “ на изгубване, сподели единственият създател на проучването Кунио Кайхо, почетен професор в катедрата по просвета за Земята в университета Тохоку в Япония.

Големите всеобщи изгубвания водят до „ повече от 60% загуба на типове “, споделя Кайхо. Въпреки това „ незначителни събития на всеобщо изгубване се случват по-често “. В новото изследване, оповестено на 22 юли в списанието Biogeosciences, Кайхо твърди, че измененията в климата предизвикват по-високи равнища на изгубване, само че сегашният % към момента не може да се смята за всеобщо изгубване съгласно тази прецизна формулировка.

Предишните пет огромни събития на всеобщо изгубване бяха ордовикско-силурийското изгубване (преди към 440 милиона години), къснодевонското изгубване (преди към 365 милиона години), пермско-триаското изгубване (преди към 253 милиона години), триаско-юрското изгубване (преди към 201 милиона години) и изгубването от интервала креда-палеоген (преди към 66 милиона години). Тези събития също са свързани с фрапантни промени в климата на Земята, като промени в температурата на повърхността (както стопляне, по този начин и охлаждане), киселинен дъжд, изтъняване на озоновия пласт, понижена слънчева светлина, опустиняване, ерозия на почвата и понижаване на кислорода в океана. Според учените измененията в атмосферната и океанската химия са изиграли по-голяма роля в тези изгубвания, в сравнение с световното стопляне или изстудяване. Тези промени са свързани, защото световното стопляне може да усили киселинността на океаните, както и състава на атмосферата, само че вулканичната активност също играе огромна роля.

За да дават отговор на определението за огромно всеобщо измиране, учените ще би трябвало да следят изгубването на 60% от типовете и 35% от родовете. Въпреки това единствено тъй като този мащаб на изгубване към момента не е следен, не значи, че сега не е в ход. Шестото изгубване се разграничава от своите прародители, защото се движи от породените от индивида промени в климата. Докладът на Кайхо твърди, че защото темпото на такова изменение на климата е последователно, а не ненадейно и фрапантно, е малко евентуално да забележим равнища на изгубване в близко бъдеще, които дават отговор на определението за огромно всеобщо измиране, само че те могат да се квалифицират като нищожно всеобщо измиране.

Тези констатации идват с значимо предизвестие от доста еколози: сегашната скорост на изгубване е единствено оценка и може да е неточна. Според изследване от януари 2022 година, оповестено в списание Biological Reviews, броят на записаните изгубвания на типове е мощно ориентиран към бозайниците и птиците и подценява доста безгръбначни, затова доста подценява същинската скорост на изгубване на типовете.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР