Съществуват много видове гъби, но някои от тях са изключително

...
Съществуват много видове гъби, но някои от тях са изключително
Коментари Харесай

Ядливи и отровни гъби

Съществуват доста типове гъби, само че някои от тях са извънредно отровни и даже гъбари, които имат опит, насъбран с години, могат да сбъркат и да съберат отровни гъби.

Знае се, че даже една отровна гъба да има в общата маса събрани гъби, всички те би трябвало да се изхвърлят. В противоположен случай съществува заплахата от отравяне.

Много от гъбите са смъртоносни и даже напъните на лекарския екип не могат да поправят грешката на гъбаря. Трябва много опит, с цел да се разпознаят ядливите от отровните гъби. Някои от ядливите гъби нямат двойници и това улеснява гъбарите.

Една от най-разпространените и вкусни гъби е ливадната печурка. Тя е бяла, с лек розов нюанс, а долната част на шапката на гъбата е кафеникава.

 Ядливи и отровни гъби

Тази гъба пораства от юли доникъде на есента, а отровният й двойник е зелената мухоморка. Тя пораства през месеците, през които пораства и печурката. Зелената мухоморка е смъртоносна.

Зелената мухоморка е със зеленикав нюанс на шапката, само че при по-младите гъби се получава комплициране с печурката, защото те са бели на цвят. Тя се разграничава от печурката по това, че в долната част на шапката цветът също е бял.

Една от най-вкусните ядливи гъби е манатарката. Тя е сива или червеникаво кафява. Мрежестите манатарки, които също са ядливи, са с кафеникава, като че ли напукана повърхнина. В долната част на шапката манатарките са белезникаво зеленикави.

Манатарката може да се сбърка със мощно отровната дяволска гъба. Дяволската гъба е сива, със сребрист нюанс, само че общият й тип е като на манатарката.

В долната част на шапката дяволската гъба е зеленикава. Тя е мощно отровна.

Масловката е доста вкусна гъба, която елементарно се бере, защото няма двойник. Шапката й е лъскава, лепкава, кафеникава на цвят. В долната си част шапката е жълта. Расте в горите от юли до ноември.

И въпреки всичко, в случай че нямате опит в брането на гъби, преди да консумирате персонално набрани гъби, посъветвайте се със експерт или ценител гъбар!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР