Съществуващият политико-икономически модел в България наподобява донякъде неофеодален модел, в

...
Съществуващият политико-икономически модел в България наподобява донякъде неофеодален модел, в
Коментари Харесай

Любомир Топалов: Най-големият проблем на либералната демокрация са глухите антипопулистки елити

„ Съществуващият политико-икономически модел в България прилича ненапълно неофеодален модел, в който страната е единствено един от играчите . Има и доста други играчи, които доста постоянно са и по-силни и страната би трябвало да се преценява с тях. “ Това сподели в изявление за БНР проф. Любомир Топалов, гост-професор към Бостънския лицей, 11 години учител в Университета „ Мейджи “ в Токио.
То е едно тресавище, което няма да може да бъде източено , както Тръмп се надяваше да източи американското тресавище. Тук е по-сериозно тресавище и не виждам метод, по който може да бъде поправено. “

„ Правителство, каквото се образува сега, ще работи на минималния консенсус и ще бъде толкоз нежно, че в случай че не се разпределят ползите под масата и не се поддържа един забележим паритет, може да бъде съборено па всяко време. Ако дойдат скоро избори още веднъж, конфигурацията ще бъде друга “, предвижда Топалов. Според него е притеснително, че държавното управление ще бъде учебно заведение за политици .

Проф. Топалов е създател на книгата „ Политическа спестовност на популизма “, която преглежда триумфа и краха на демократичните демокрации.

Границата при популизма наподобява малко като линия в пясъка , която може да се мести напред и обратно според от това кой я поставя, уточни той.

Има доста талази на популизъм, само че симбиозата сред популизъм и народна власт е доста присъща за сегашната , счита откривателят.

Идеята за популизма се е изместила и е влезнала в актуалната изразителност като тип засегнатост към другите, означи проф. Топалов.

Да му сложим това наименование – популист и да го отпишем, че не е първокласен политик . “

Според Любомир Топалов популизмът е предвестител на доста от проблемите, които се появяват при демократичната народна власт, изключително при развитите демокрации.

Определено имаме „ проваляне на основите на демократичната народна власт “ , уточни той.

Преди 30 и няколко години демократичната народна власт победи, само че, донасяйки свободата, към този момент нямаше действителен съперник и метод, по който да се въздържа от тип пренебрежителност , разяснява Любомир Топалов в предаването „ Политически НЕкоректно “.

В момента имаме доста други възможности, само че нито една не е добра, съобщи проф. Топалов.

„ Няма идеологии, които да дават еднаквост на гласоподавателя. И това не е единствено в България, това е и във Франция, в Англия, в Америка. Проблемът сега е, че няма опция на демократичната народна власт, само че самата демократична народна власт не работи към този момент , тъй като има огромно разминаване сред действителността и това, което демократичната народна власт предлага на хората. “

Популизмът не всеки път е просто неприятно нещо , съобщи проф. Топалов, съгласно който обаче популизмът има и „ своето рисково лице “.

Любомир Топалов посочи, че от време на време посланията на популизма носят нещо, от което хората се тормозят и на което би трябвало да се обърне внимание .

„ Те демонстрират избрани проблеми, за които хората се тормозят, които ги вълнуват, само че които са потиснати и заметени под килима. Именно тук е най-големият проблем в демократичната народна власт е на тези преобладаващи антипопулистки елити, които не чуват. Филтрирането на шума от действителното известие не се случва, а има такова нещо. Политиците би трябвало да обръщат внимание на нещата, които хората ги вълнуват. “

Проф. Топалов съпостави популизма с ковид:

„ Много бързо се популяризира и е доста мъчно да сложиш маска, с цел да го спреш. “

Това, което би могло да се получи в българския подтекст, е нежелана политическа незаинтересованост и цинизъм , посочи още преподавателят.

„ Опасността е залитането към желанието да се придърпат мощни водачи. В България се приказва за път към президентска република. Това ще е доста ужасно, тъй като президентската република ще бъде доста по-неуправляема и деспотична, в сравнение с парламентарната . “

Популистите употребяват референдуми от ден на ден , а референдумът е рисково оръжие в ръцете на един популист, сподели още Топалов.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР