Съществува риск страните от Западните Балкани да се превърнат във

...
Съществува риск страните от Западните Балкани да се превърнат във
Коментари Харесай

Йотова се безпокои ЕС да не обърне гръб на Западните Балкани, гледайки към Украйна

Съществува риск страните от Западните Балкани да се трансфорат във втори фронт, който Русия да отвори в Европа. Дали обаче тази част няма да бъде забравена и вниманието на Европейския съюз напълно да се насочи към възобновяване на Украйна?

Това изявление направи вицепрезидентът Илияна Йотова по време на конференцията " Войната в Украйна и Балканите: геополитически въздействия, районни спорове, национални ползи ".

Новата разграничителна линия, а точно войната в Украйна, разсънва остарели страхове в балканските страни, счита Йотова. Тя се чуди дали Западните Балкани няма да се трансфорат още веднъж в сцена на съществени спорове на фона на съществуващото етническо напрежение?

Вицепрезидентът посочи непостоянната европейска политика в тази част от Стария континент и съобщи:

" Политиката на Европейски Съюз към Западните Балкани е на приливи и отливи, разнопосочните сигнали пораждат в допълнение съмнение на тези страни. След Солунския развой през 2003 година тематиката за европейската им интеграция беше забравена, до момента в който през 2018 година не бе сложена още веднъж на масата от Българското председателство на Европейски Съюз. Декларацията от София е доста значим документ. Силен документ беше признат и в края на 2022 година на срещата на върха на Европейски Съюз в Тирана. "

Йотова е уверена, че страната ни би могла да бъде скъп асистент за тези страни със своя опит в процеса на присъединение към Европейски Съюз.

Според вицепрезидента България би трябвало да има водеща роля измежду страните от Западните Балкани и политиката да не се изчерпва единствено с Република Северна Македония.

България би трябвало да има по-амбициозна, дълготрайна и поредна политика в тези страни и в връзките им с Европейски Съюз, а не да се държи като страхлив комшия, който гледа в профил, настоя Илияна Йотова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР