Съществува риск при първите пенсионери на реформата двете пенсии -

...
Съществува риск при първите пенсионери на реформата двете пенсии -
Коментари Харесай

Държавата за пръв път призна: две пенсии може да са по-малко от една

Съществува риск при първите пенсионери на промяната двете пенсии - от държавен и частен фонд, да са сумарно по-малко от цялостния размер на пенсията единствено от държавното публично обезпечаване. Това призна за първи път през вчерашния ден общественият министър Бисер Петков. Първите пенсионери с две пенсии се чака да бъдат дамите, родени през 1960 година, които ще се пенсионират през есента на 2021 година За мъжете този миг ще настъпи през 2024 година

Причините за това са доста и опират най-много до неизпълнени обещания за законови промени и дълбока промяна на общественото обезпечаване.

Известно е, че хиляди партиди са кухи - в тях са правени единични вноски или пък осигуровките не са внасяни правилно от работодателя. Според данни на КФН от тази година по 1/3 от партидите не постъпват регулярно средства. Освен това в държавното публично обезпечаване правата на обезпечения са обезпечени при неточен шеф, защото осигурителните права се поставят при начислени вноски, даже те да не са платени. Във втория дирек не е по този начин - в случай че работодателят не внася съзнателно осигуровките на служителя си, той губи осигурителни права. При полемиката някогашният обществен министър Лидия Шулева прикани страната да си свърши работата по събираемостта на вноските.

В същото време всички родени след 1959 година ще получават с 20% по-ниска държавна пенсия поради отчисленията към частните фондове. Така за първите пенсионери с дребни партиди втората пенсия няма да може да компенсира понижението на държавната и ще се стигне до феномена " две пенсии са по-малко от една ". Коефициентът на редукция съгласно специалистите е неточен и би трябвало да бъде ревизиран. " В противоположен случай ще се компрометира вторият дирек, изключително в първите няколко години от етапа на погашение ", предизвести Васил Велев от АИКБ.

Предложените промени в кодекса за обществено обезпечаване не вземат решение тези проблеми. Законопроектът не планува гаранция, че сумарно двете пенсии ще са най-малко равни на цялостна пенсия от държавното публично обезпечаване, съобщи общественият министър. Петков кардинално е склонен, че една от аргументите за незадоволителното струпване в партидите са неритмичните приходи, само че не предлага решение и на този проблем. Вместо това министърът трансферира топката към доходността, която съгласно него е доста по-ниска от в началото предвижданата. " Средната рентабилност в този момент е 1.5% при много по-бърз растеж на междинния застрахователен приход ", посочи той. Но беше поправен от Даниела Петкова от ПОД " Доверие ", че междинната рентабилност на сдруженията е 4%, т.е. при 15 милиарда лева ръководени от тях все още, те са прибавили 3 милиарда към средствата от вноски.

За министъра единствена опция за хората е те да се обезпечават единствено в държавното публично обезпечаване. Първите пенсионери с две пенсии обаче към този момент не могат даже това да направят - прекачване в Национален осигурителен институт е допустимо до 5 години преди пенсия, а гратисният интервал, независимо от възрастта, изтече в края на 2018 година Тогава обаче властта изрично отхвърляше да има риск две пенсии да са по-малко от една.

В окончателния вид на измененията в Кодекса за обществено обезпечаване работната група слага пожизнената пенсия като главен артикул на спомагателното наложително обезпечаване, макар че от пенсионноосигурителните сдружения показаха, че клиентите им се интересуват повече от разсрочено заплащане. Пожизнена пенсия ще се поставя на хората, които имат задоволително средства по самостоятелната си партида, с цел да получават до края на дните си поне 15% от минималната пенсия за стаж и възраст все още на пенсионирането им, което за първите пенсионери евентуално ще значи най-малко 35-40 лева

На обезпечените лица не остава доста поле за избор. Хората с най-големи суми в партидите не могат да решат да ги получат разсрочено. Този вид е запазен единствено за хората, които нямат задоволително средства за пожизнена пенсия, само че имат най-малко 3 минимални пенсии в сметката си. Те пък не могат да изберат да ги изтеглят едновременно - този излаз е очакван единствено за най-малките партиди, тези под 3 минимални пенсии.

Свобода на хората да решат по какъв начин да получават парите си е планувана в две направления. При пожизнената пенсия може да се изберат два спомагателни разновидността - с обезпечен интервал на погашение, който ще разреши заместничество на пенсията; или смесен метод с разсрочено заплащане до избрана възраст и прекосяване в пожизнена пенсия след нея. При разсроченото заплащане пък пенсионерът може да избере по какъв начин да разсрочи парите си, само че би трябвало да се преценява с ограничаването, че месечната сума би трябвало да е сред 15 и 100% от минималната пенсия. Тук също парите се наследяват, като наследниците ще изберат по какъв начин да получат остатъка.

Гарантираният размер на пожизнената пенсия и разсроченото заплащане би трябвало да покриват сумата на брутния размер на преведените от Национална агенция за приходите и Национален осигурителен институт осигурителни вноски за съответното обезпечено лице. Актуализация ще се прави най-малко един път годишно съгласно осъществената рентабилност. За пожизнената пенсия изискването е да се актуализира с не по-малко от 50% от разликата сред доходността и техническия лихвен %, с който е изчислена, а при разсроченото заплащане би трябвало да е не по-малко от 50% от осъществената рентабилност.

За етапа на погашение самостоятелните партиди, без най-малките, ще се вливат в общ фонд. Ще има обособен фонд за пожизнените пенсии и различен - за разсроченото заплащане. Те ще се пълнят на един и същи принцип - с парите на хората от самостоятелните им партиди, от запаса за гарантиране на заплащанията при дефицит и от прихода от вложението им. При пожизнените пенсии обаче ще има цялостно " одържавяване ", т.е. партидата на хората ще се закрива. Във фонда за разсроченото заплащане ще се водят сметки на обезпечените лица, в които ще се вписват трансферираните и изплатени суми.

 

ГЛЕДНИ ТОЧКИ

" След есента на 2021 г., когато обезпечените лица видят размера на пенсиите си, това може да докара до срив и меланхолия в осигурителното държание на по-младите, които в този момент влизат в пенсионната система ", уточни Хасан Адемов.  " По-скоро не съм съгласна с това. Ние споделяме с нашите клиенти. В множеството от сдруженията има калкулатори за пресмятане на бъдещия размер на пенсията. Нашите наблюдения демонстрират, че клиентите ни го употребяват. Нямаме противоположна информация от тях, че това, което ще получават, не дава отговор на визията им. Проблем са първите кохорти поради късия интервал на обезпечаване - никаква друга причина няма. Пенсионното обезпечаване дава своя резултат след 40 години. Ние започваме компромисно след 20 години. Да, ще има хора, които няма да имат задоволително пари в техните партиди за пожизнена пенсия. Тези хора ще си получат до стотинка парите посредством разсрочено заплащане ", опонира Даниела Петкова от фонд " Доверие ".  

 

ОБЛЕКЧЕНО

Любопитен подробност от новата идея е, че втората пенсия няма да зависи от стажа, а единствено от възрастта. Тя ще се изплаща от момента, в който обезпеченото лице навърши възраст по член 68, алинея 1 от КСО - това е общата възраст за всеобщата трета категория.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР