Същественото в един отчет е колко от заявените приоритети са

...
Същественото в един отчет е колко от заявените приоритети са
Коментари Харесай

Милен Любенов: Ако не се стигне до правителство с първия мандат, това ще означава път към предсрочни парламентарни избори

Същественото в един доклад е какъв брой от декларираните цели са били осъществени. Мястото, на което трябваше да се случи този доклад, е Народното събрание. Това сподели в предаването " Денят онлайн " по Нова Нюз политологът Милен Любенов във връзка днешния доклад на държавното управление в оставка.

По думите му припряността с оставката на премиера евентуално се дължи на някакви тактически съображения.

Тези девет месеца значително можеха да покажат в каква посока се движат министрите като цели и цели. Направи усещане, че огромна част от министрите останаха анонимни в общественото пространство, което не значи, че те не са си свършили работата. От доклада през днешния ден обаче чухме доста малко от това какво е свършено, чухме неща в бъдеще време, съобщи Любенов.

Виждаме, че от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили упорстват за сериозна смяна в кабинета, до момента в който тактиката на " Продължаваме промяната - Демократична България " е да бъдат заменени единствено двама-трима министри. По-скоро би трябвало да има по-сериозна смяна в Министерски съвет. Ако кабинетът работи добре, от това ще завоюват и ГЕРБ - Съюз на демократичните сили, и " Продължаваме промяната - Демократична България ". Не би трябвало да се пазят министри, които не са си свършили добре работата единствено тъй като са посочени от избрана политическа партия, акцентира политическият анализатор.

По мотив днешното предлагането на Бойко Борисов ГЕРБ да вземе всички министри, с изключение на този на външните работи, а в подмяна да даде на " Продължаваме промяната - Демократична България " всички регулатори, Милен Любенов уточни: " Това е по-скоро тактически ход в стила на Борисов - той един път споделя едно, по-късно друго. Не би трябвало да гледаме изцяло съществено на него. Той вложи подигравка в тази оферта, тя не звучеше съществено ".

Основният въпрос е дали по-сериозна смяна в Министерски съвет ще се състои в този момент или след ротацията. Много по-добре за " Продължаваме промяната - Демократична България " е да изяснят този въпрос в този момент, тъй като след ротацията Мария Габриел ще има доста по-голяма опция да внася такива оферти. В една такава обстановка може да се стигне до разнообразни ситуационни и плаващи болшинства, които да изолират " Продължаваме промяната - Демократична България ". Много значимо е в този момент да бъде подписано съдружно съглашение, в което всички тези въпроси да бъдат уредени, разяснява политологът.

По думите на Любенов, в случай че не се стигне до държавно управление с първия мандат, това ще значи път към предварителни парламентарни избори.

Ако се стигне до предварителни парламентарни избори, обстановката ще е доста динамична. В момента няма индивид, който да обере протестния избор, само че в случай че се появи нов индивид, това може да докара до мощен протестен избор, от който да пострадат както ГЕРБ, по този начин и " Продължаваме промяната - Демократична България ", сподели още политическият анализатор.

Нова Нюз, „ Денят онлайн "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР