САЩ завършиха евакуацията на силите си от Афганистан, заяви генералът

...
САЩ завършиха евакуацията на силите си от Афганистан, заяви генералът
Коментари Харесай

Американците приключиха евакуацията от Афганистан: Дойде ли краят на джихада

САЩ приключиха евакуацията на силите си от Афганистан, съобщи генералът от морската пехота Франк Маккензи, пълководец на Централното командване на силите на Съединени американски щати, съобщи Ройтерс.

От 14 август до през днешния ден повече от 122 хиляди души бяха евакуирани по въздух от Кабул.

Съединените щати и съюзните им западни страни поставиха съществени старания, с цел да изтеглят своите жители и афганистанци, за които съществува заплаха от репресии от страна на талибаните, отбелязва Ройтерс.

Евакуацията стана още по-трудна след самоубийствения атентат при входовете на летището в Кабул в четвъртък, при който починаха 13 американски военнослужещи и афганистанци, чакащи да им бъде възложен достъп до летището.

Американският дипломат в Афганистан е евакуиран с последния полет с транспортен аероплан С-17 от Афганистан, посочи Маккензи.

Край на 20-годишната война

С края на евакуацията се поставя завършек на 20-годишното американско военно наличие в централноазиатската страна, което стартира с нашествието на Афганистан, подхваната след терористичните набези от 11 септември 2001 година

Пентагонът заяви, че част от американците, които са желали да изоставен Афганистан, не са съумели да стигнат до летището в Кабул, с цел да се качат на американските самолети преди края на евакуацията на силите на Съединени американски щати.

Смятаме, че успяхме да евакуираме множеството американци, които желаеха да изоставен Афганистан, само че си даваме сметка, че някои не можаха да бъдат евакуирани, сподели още военачалник Маккензи.

Талибаните: Правим история

" Сътворихме история ", съобщи талибански представител, представен от Франс прес.

" Отново сътворихме история. Двадесетте години окупация на Афганистан от Съединени американски щати и НАТО свършиха тази нощ. Много съм щастлив, че след 20 години на джихад, саможертви и компликации можем да се насладим на тези исторически моменти ", съобщи в Туитър Анас Хакани, представител на талибанското придвижване.

Какво се споделя в международна резолюция

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации одобри резолюция, с която приканва талибаните да подсигуряват, че който желае да напусне Афганистан, ще може да направи това при безвредни условия, съобщи Франс прес.

Тринадесет от 15-те страни, членуващи в Съвета за сигурност, гласоподаваха в поддръжка на текста, редактиран от Съединени американски щати, Франция и Англия, а Китай и Русия се въздържаха.

В резолюцията Съветът акцентира упованията си, че талибаните ще спазят всички свои отговорности и след края на изтеглянето на американските сили.

В резолюцията Съветът акцентира упованията си, че талибаните ще спазят всички свои отговорности и ще подсигуряват, че афганистанци и задгранични жители ще могат да напущат Афганистан и след края на изтеглянето на американските сили.

Съветът за сигурност приканва в резолюцията за спазването на човешките права в Афганистан, като обръща особено внимание на правата на дамите, на децата и на представителите на малцинствените групи.

В текста на документа се съдържат апели за намирането на политическо решение на обстановката в Афганистан, при което да бъдат взети поради ползите на всички афганистанци.

Резолюцията съдържа и апел да не се разрешава територията на Афганистан да бъде употребена като база за офанзиви против други страни.

Какви са възраженията на Русия и Китай

Русия счита, че резолюцията не взема поради опасенията от " приключване на мозъци " от Афганистан.

Китай съобщи, че сегашната обстановка в Афганистан е директна последица от прибързаното и зле проведено евакуиране на силите на западните страни, отбелязва Франс прес.

Защо не бе основана зона за сигурност

В текста на резолюцията на Организация на обединените нации не се загатва нищо за " зоната на сигурност ", чието основаване бе препоръчано от френския президент Еманюел Макрон.

В понеделник Макрон разгласи, че Париж и Лондон ще стартират в Организация на обединените нации концепцията за основаване на " зона на сигурност " в Кабул, която да направи допустимо продължаването на филантропичните интервенции и след края на американското евакуиране, напомня Франс прес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР