САЩ започнаха прилагането на стратегия за сдържане на технологичното развитие

...
САЩ започнаха прилагането на стратегия за сдържане на технологичното развитие
Коментари Харесай

Politico: САЩ започнаха прилагането на нова стратегия за сдържане на технологичното развитие на Китай

САЩ започнаха използването на тактика за въздържане на софтуерното развиване на Китай, " най-агресивният “ ход на Вашингтон за ограничение на икономическия и боен напредък на Пекин през последните години, разясняват в редакцията на изданието Politico , базирайки се на специалисти, както и на някогашни и сегашни американски чиновници.

В продължение на няколко десетилетия управляващите на Съединени американски щати се стремят да открият съдействие с Китай, само че в това време са създали всичко, с цел да подсигуряват, че Пекин ще остане надалеч зад Вашингтон по въпросите на софтуерното развиване. Сега чиновниците по сигурността на Съединени американски щати се стремят към съвсем цялостно прекъсване на развиването на Пекин, изключително в региона на микрочиповете и компютрите, а скоро и в други браншове, написа вестникът.

Нови закони на Съединени американски щати, ориентирани към високотехнологичните браншове на китайската стопанска система, влязоха в действие през есента на 2022 година Догодина ще бъдат подхванати още няколко законодателни ограничения. Според изданието всички те взети дружно ще забавят софтуерното и икономическото развиване на Китай повече от всички решения, взети от администрацията на някогашния американски президент Доналд Тръмп.

" Наистина виждате трагична смяна в метода, по който се гледа на връзките с Китай. Администрацията на [Джо] Байдън вижда нововъведенията, създадени в Китай, като опасност за националната сигурност “, споделя някогашният американски чиновник Клит Вилемс, оказал помощ за развиването на икономическата политика на Белия дом по отношение на Китай при Тръмп.

Администрацията на Съединени американски щати назовава новата тактика против Китай " отбранителна стратегия ", написа вестникът. Изданието отбелязва, че през октомври Министерството на търговията на Съединени американски щати разгласява ограничения, целящи да попречат на китайските компании да създават съвременни компютърни чипове. В близко бъдеще се чака декрет за контролиране на американските вложения в Китай и декрет за ограничение на опцията китайските обществени мрежи, по-специално TikTok, да събират данни от американци.

От своя страна Конгресът на Съединени американски щати създава законодателни начинания, ориентирани към управление на вложенията и потоците на американски капитали към Китай. Законодателите работят по концепцията на Байдън за " поощряване “ на американската технология за възстановяване на конкурентоспособността на страната.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР