САЩ внесоха днес съдебен иск срещу бившия сътрудник на американската

...
САЩ внесоха днес съдебен иск срещу бившия сътрудник на американската
Коментари Харесай

САЩ завеждат дело срещу Едуард Сноудън заради книгата му

САЩ внесоха през днешния ден правосъден иск против някогашния помощник на американската Агенция за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън, потвърждавайки, че мемоарната му книга нарушава подписани от него с АНС и Централно разузнавателно управление на САЩ съглашения за неразкриване на поверителна информация, предадоха Ройтерс и АП.

През 2013 година Сноудън разкри секретни документи за всеобщо следене на връзките и интернет в Съединени американски щати.

Американското министерство на правораздаването уточни, че Сноудън е разгласил книгата си " Лично досие " (Permanent Record), без да я даде на разследващите служби за обзор преди да бъде издадена. Освен това съгласно ведомството обществените изказвания на Сноудън също нарушават споразуменията за неразкриване на поверителна информация.

Правителството на Съединени американски щати изисква да получи всички доходи на Сноудън от издаването на мемоарната книга. В правосъдния иск се показва, че и " корпоративните общности " зад обявата на книгата са възможни обвинени, осведоми Българска телеграфна агенция.

От издателската къща " Макмилън " не реагираха на питане за коментар, уточни Ройтерс. Не бе открит контакт с представител на Едуард Сноудън, който живее в Русия, с цел да избегне арест, защото е търсен от Съединени американски щати за шпионаж.

В " Лично досие " той споделя за пръв път житейската си история и изяснява за какво е избрал да рискува свободата си, като стане най-известният предател на държавни секрети в историята. Авторът предлага обстойно изложение на това по какъв начин е стигнал до разкриването на детайлности за държавните стратегии за всеобщо следене на имейли, телефонни диалози и интензивност в интернет в името на националната сигурност на Съединени американски щати.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР