САЩ виждат рекорден брой бедствия за „милиарди долари“ досега тази година

...
Съединените щати са преживели рекорден брой природни бедствия с щети,
Коментари Харесай

Съединените щати са преживели рекорден брой природни бедствия с щети, оценени на над 1 милиард долара, според Националната океанска и атмосферна асоциация (NOAA) съобщава, тъй като екстремните метеорологични явления се увеличават поради изменението на климата.

NOAA, федерална агенция за наблюдение на времето и бурите, каза в изявление в понеделник, че страната е претърпяла 23 отделни бедствия на стойност милиарди долари досега тази година, засягащи почти всеки регион на страната.

Те включват урагана Идалия във Флорида, горските пожари на хавайския остров Мауи и бурната метеорологична система в централната част на страната, която породи до 145 торнада в рамките на два дни.

Като цяло, бедствията на стойност 23 милиарда долара обхващат 18 случая на лошо време, две наводнения, един тропически циклон, един горски пожар и една зимна буря. Заедно те причиниха повече от 250 смъртни случая и струват повече от $57,6 милиарда щети.

„С оставащите около четири месеца до края на годината, 2023 г. вече надмина предишния рекорд от 22 събития, наблюдавани през цялата 2020 г.“, каза NOAA в доклада си.

Две събития — тропическа буря, която удари Южна Калифорния през август, и суша, която изсуши южните и средните западни части на САЩ — все още могат да бъдат добавени към списъка, но общите щети, които са нанесли, остават в процес на оценка.

Докладът също така подчертава продължаващите заплахи, изострени от изменението на климата. Докато месец юли разби глобалните топлинни рекорди, NOAA посочи, че миналият месец е продължил тенденцията, превръщайки се в деветия най-топъл август през последните 129 години от историята на САЩ.

Излишната топлина допринесе за сухите условия, като 34 процента от съседните САЩ страдат от суша - с 6,2 процента повече от началото на август. Южните щати Флорида, Луизиана и Мисисипи също преживяха най-горещия си август в историята, като милиони жители бяха подложени на предупреждения за екстремни горещини.

Тези статистики повториха заключенията от миналата седмица на Световната метеорологична организация (СМО), която съобщи, че северното полукълбо е преживяло най-горещото лято в историята със значителна разлика.


Ето някои от екстремните метеорологични явления, които се определят като бедствия за милиарди долари.

Огнена буря на Хаваите

Едно от най-опустошителните екстремни метеорологични събития за годината се случи на хавайския остров Мауи на 8 август, когато горски пожар, предизвикан от силни ветрове, унищожи град Лахайна.

Пожарът уби най-малко 115 души, което го прави най-смъртоносният горски пожар в САЩ от повече от век. Властите са изчислили, че материалните щети от пожара се оценяват на около 5,5 милиарда долара.

Зимни бури в Калифорния

От края на декември до март западният щат Калифорния беше ударен от поредица от „атмосферни реки“, ивици от интензивна влага, за които се знае, че предизвикват наводнения и кални свлачища.

В продължение на почти три месеца щатът, чиято почва беше крехка от години на суша, беше залят от рекорден дъжд и сняг. В резултат на наводненията загинаха повече от 20 души и наложиха евакуацията на хиляди други. Ключови земеделски райони също бяха наводнени.

NOAA изчислява, че бурите са причинили щети за около 4,6 милиарда долара.

Ураганът Идалия

Ураган, който връхлетя Флорида в края на август, остави следа от опустошение в целия щат и доведе до смъртта на най-малко трима души.

NOAA все още не е публикувала цифри за цената на щетите, но властите казаха, че броят им може да достигне 20 милиарда долара, ниво на разрушения, което също може да накара застрахователните компании да преразгледат политиките си в податливия на урагани щат.< /p>

Североизточна студена вълна

Взрив в Арктика донесе екстремни студове и смразяващи ветрове в части от североизточната част на САЩ в началото на февруари, което доведе до затваряне на училища и прекъсване на електрозахранването и нанесе щети за 1,8 милиарда долара.

Зимната буря доведе и до едни от най-ниските температури, наблюдавани някога в САЩ. В Ню Хемпшир например са измерени температури на студен вятър от -78C (-108 градуса по Фаренхайт), един от най-ниските студени ветрове, регистрирани някога.

Южни бури и торнадо

На 2 и 3 март поредица от силни бури предизвикаха торнадо и убиха 13 души, според NOAA.

Силните ветрове и проливните дъждове засегнаха широк участък от южната и източната част на САЩ, включително части от Тексас, Алабама, Мисисипи, Тенеси, Кентъки, Индиана и Охайо.

Последствието от бурята нанесе щети на домове, инфраструктура и превозни средства. Губернаторът на Кентъки Анди Бешер каза, че гръмотевичните бури са генерирали достатъчно силен вятър, за да „отнесе ремаркетата на трактори от пътя“.

NOAA изчислява, че бурите са причинили щети от $6 милиарда.

Бури с градушка в Колорадо

Лиховото време в централните и източните части на САЩ от 21 до 26 юни причини щети на стойност 3,5 млрд. долара, включително буря с градушка в щата Колорадо, която рани най-малко 100 души.

Повече от 60 торнада връхлетяха Уайоминг, Колорадо, Минесота, Индиана, Кентъки и Арканзас.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР