САЩ смятат настоящия специален координатор на ООН по близкоизточния мирен

...
САЩ смятат настоящия специален координатор на ООН по близкоизточния мирен
Коментари Харесай

САЩ: Николай Младенов е най-добрият за пратеник на ООН в Либия

САЩ считат сегашния специфичен координатор на Организация на обединените нации по близкоизточния кротичък развой Николай Младенов за най-хубавия претендент за поста специфичен делегат на генералния секретар на Организация на обединените нации за Либия. Това съобщи през днешния ден на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации непрекъснатият представител на Съединени американски щати в международната организация Кели Крафт, съобщи

Предишният специфичен представител на Организация на обединените нации за Либия - ливанецът Гасан Саламе, подаде оставка при започване на март по здравословни аргументи. Оттогава тази позиция остава вакантна заради различия в Съвета за сигурност. Новите специфични представители се назначават от генералния секретар на Организация на обединените нации, само че единствено след единомислещо утвърждение на кандидатурата от Съвета за сигурност, отбелязва организацията. 

" В този основен миг за политическия развой е изключително значимо неотложно да бъде назначен на длъжността специфичен делегат човек, който има огромен опит в договарянията ", обяви Крафт. " Николай Младенов е верният избор за тази роля ", добави тя.

Крафт съобщи също, че Съединени американски щати са подготвени за договаряния с генералния секретар и Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по отношение на кандидатури от Африканския район за длъжността координатор на специфичната задача на Организация на обединените нации в Либия.

По-голямата част от членовете на Съвета за сигурност приканиха да не се отсрочва назначението на нов договарящ за Либия. " Призоваваме генералния секретар да назначи специфичен делегат допустимо най-скоро. Този развой е безпричинно занимателен ", сподели в речта си Василий Небензя, непрекъснат представител на Русия при Организация на обединените нации.

По-рано Съединени американски щати настояха да разделят ролята на специфичния делегат на Организация на обединените нации за Либия на две позиции: специфичен делегат, отговарящ за договарянията, и координатор, управляващ задачата на Организация на обединените нации. В същото време редица африкански страни в Съвета за сигурност са недоволни от обстоятелството, че представител на африканския район може да не заеме водещата позиция в договарянията. През юли съветският външен министър Сергей Лавров разгласи, че и външният министър на Алжир, и някогашният външен министър на Гана са били препоръчани за поста специфичен делегат, само че Съединени американски щати отхвърлиха да ги поддържат, прибавя ТАСС.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР