САЩ ще започнат поредица от инициативи на стойност 224 млн.

...
САЩ ще започнат поредица от инициативи на стойност 224 млн.
Коментари Харесай

Радев участва на срещата на върха за демокрацията с Джо Байдън

САЩ ще стартират поредност от начинания на стойност 224 млн. $ за подсилване на демокрацията по целия свят. Това разгласи президентът Джо Байдън на Срещата на върха за народна власт, в която взе участие и българският държавен глава Румен Радев.

Радев уточни, че митингите в България през 2020 година са довели до отменяне на компрометирания модел на ръководство. Очаква се по-късно Байдън да приказва с водачи от Източна Европа, измежду които и Радев, за обстановката в Украйна и за свикването на среща НАТО - Русия.

На първата по рода си Среща на върха за народна власт, домакинствана от Джо Байдън, българският президент разгласи, че събитията у нас през последната година са посочили ясно, че демокрацията е надълбоко вкоренена в обществото ни.

" Енергията на митингите на гражданското общество от лятото на 2020 година докара до отменяне на компрометирания модел на ръководство и до появяването на нови политически партии, които завоюваха доверието на жителите ", съобщи Радев.



Борбата с корупцията е измежду главните цели в договарянията за кабинет, означи още той.

" Българските жители не бяха сами в митингите против фиктивната народна власт. През октомври 2020 година Екологичен потенциал одобри резолюция за върховенството на закона в България и по този начин поддържа желанието на българските жители за правдивост и народна власт. Санкциите, наложени от американското държавно управление по закона " Магнитски " при започване на юни тази година би трябвало да бъдат обсъждани като мощна поддръжка на демократичните промени в нашата страна ", добави българският президент.

Пред водачите на над 110 страни Джо Байдън разгласи поредност от начинания в отбрана на демокрацията по света.

" Ще отделим 224 млн. $ в идната една година, с цел да подсилим транспарантното и отговорно ръководство, в това число в поддръжка на свободата на словото, битка с корупцията, отстояване на демократичните промени, развиване на технологията и поощряване на демокрацията по целия свят ", съобщи той.



По-късно Джо Байдън ще беседва с водачи от така наречен " Букурещка деветка " от Източния фланг на НАТО, измежду които и България, за обстановката в Украйна и резултатите от диалога си с съветския президент Владимир Путин.

" Надявам се до петък да можем да обявим срещи на високо равнище. Не единствено измежду нас, само че най-малко с четири от съдружниците ни в НАТО и с Русия, с цел да обсъдим съветските терзания по отношение на алианса и можем ли или не да реализираме някакво напасване, що се отнася до " намаляване на напрежението " по Източния фронт ", разяснява Байдън.

От прессекретариата на президента Румен Радев потвърдиха, че ще организира телефонен диалог с Джо Байдън и водачи от Източна Европа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР