САЩ ще възраждат Втори флот на ВМС, за да попречат

...
САЩ ще възраждат Втори флот на ВМС, за да попречат
Коментари Харесай

Bloomberg: Възроденият американски Втори флот ще охранява конвои от руски подводници

Съединени американски щати ще възраждат Втори флот на Военноморски сили, с цел да попречат на Русия да се укрепи в Северния Атлантик, декларирал в своя публикация в Bloomberg адмиралът в оставка Джеймс Ставридис.

Както отбелязва адмиралът, след рухването на Берлинската стена Съединени американски щати са съкратили числеността на своя флот в Арктика, тъй като смятали, че Русия към този момент не съставлява тази опасност, каквато произлизаше от Съветския съюз.

Руският президент Владимир Путин обаче възвърне съветския флот, изключително подводниците. Според адмирала, към този момент не е ясно до каква степен в действителност могат да работят въоръженията, които демонстрира Русия, само че нейните „ зли планове е мъчно да не бъдат забелязани”.

Вторият флот ще помогне на НАТО да върне капацитета на военноморска мощ в Атлантика. Както признава самият Ставридис по времето, когато беше висш главнокомандващ на Обединени въоръжени сили (на страните-членки на Ва на НАТО в Европа, бившето Атлантическо командване на НАТО съществено отслабнало и в този момент имат намерение да го възраждат. В този случай, смята Ставридис, американските кораби ще могат да работят взаимно със своите европейски съдружници и да извършват задачи от Арктика до Карибския басейн и по-нататък.

Американският Втори флот ще може да дава отговор за специфичните интервенции, с цел да не разреши на Русия да господства в северната част на Атлантика. Американските кораби ще разузнават, в това число с безпилотни апарати, ще наблюдават съветски подводници благодарение на патрулни самолети като новите P-8 Poseidon, ще употребяват подводни системи за мониторинг, ще организират учения на море, а също по този начин ще обезпечават връзката сред сухопътните бази от двете страни на Атлантика. Според адмирала, ще има и подводни интервенции с потребление на атомни и дизелови подводници.

На 4 май Съединени американски щати оповестиха възобновяване на Втори флот, разформирован през 2011 година в хода на метаморфоза. Това беше обявено от главнокомандващия Военноморски сили на Съединени американски щати адмирал Джон Ричардсън.

БЛИЦ напомня, че Втори флот е основан през 1950 година, като отговаряше за територията на Атлантическия океан от Северния полюс до Карибско море, взе присъединяване в Карибската рецесия и в интервенцията в Гренада. В момента на разформирането в състава му имаше над 100 кораба и подводници.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР