САЩ ще се противопоставят на нарастващия размер на китайската армия с „автономни системи“

...
Пентагонът планира да пусне хиляди дронове и друго високотехнологично военно
Коментари Харесай

Пентагонът планира да пусне хиляди дронове и друго високотехнологично военно оборудване през следващите две години, докато армията на Съединените щати се обръща към „автономни системи“ да противодейства на численото предимство на Китай по отношение на персонал и въоръжение, каза високопоставен служител на отбраната.

Заместник-министърът на отбраната на САЩ Катлийн Хикс каза на военна технологична конференция във Вашингтон, окръг Колумбия в понеделник, че „императивът за иновации“ е от решаващо значение във време на стратегическа конкуренция с Китай, съперник, който Хик описа като много различен от „сравнително бавни и тромави“ конкуренти, пред които са изправени САЩ по време на Студената война.

Докато американските сили бяха ангажирани в битки в продължение на 20 години в Ирак и Афганистан, „КНР [Китайската народна република] работи съсредоточено и решително за изграждането на модерна армия, като я изработи внимателно, за да притъпи оперативните предимства, на които се радвахме от десетилетия“, каза Хикс в реч.

В откровено обръщение, което подчерта възгледа на Вашингтон за военната заплаха, представлявана от Китай и способността му да превъзхожда американската армия, Хикс каза, че САЩ поддържат предимство благодарение на способността си „да си представят, създават и овладяват бъдещия характер на войната”.

Основното военно предимство на Пекин е „масата: повече кораби, повече ракети, повече хора“, каза тя.


„Ще се противопоставим на масата на PLA с наша собствена маса, но нашата ще бъде по-трудна за планиране, по-трудна за удар, по-трудна за победа“, каза тя, имайки предвид Китайската народна освободителна армия.

Целта на САЩ е „да внедрят отделими автономни системи в мащаб от няколко хиляди, в множество домейни, в рамките на следващите 18 до 24 месеца“, каза Хикс.

Внедряването на „автономни системи във всички домейни“ ще бъде по-евтино и „ще постави по-малко хора на линията на огъня“, каза тя.

„Трябва да гарантираме, че ръководството на КНР се събужда всеки ден, обмисля рисковете от агресия и заключава, че „днес не е денят“ – и не само днес, но всеки ден, между сега и 2027 г., сега и 2035 г. сега и 2049 г. и след това“, добави тя.


В периодична оценка на нуждите и приоритетите на отбраната на САЩ Пентагонът през октомври обяви Китай за „предизвикателство за темпове“ и каза, че е необходимо спешно засилване на възпирането срещу Пекин. Стратегията за национална отбрана казва, че Китай ще остане „най-значимият стратегически конкурент на САЩ през следващите десетилетия“.

Публикуването на оценката на стратегията дойде само седмици след като Белият дом издаде Стратегия за национална сигурност, която също описва Китай като основен предизвикател, който има „както намерението да прекрои международния ред, така и все повече икономическия, дипломатическия, военна и технологична мощ за това”.

Вашингтон е особено обезпокоен от способността и намерението на Китай да „префасонира Индо-тихоокеанския регион“ на фона на претенциите си в Южнокитайско море и обещава да обедини независим и демократично управляван Тайван с континентален Китай – със сила, ако е необходимо.


Източник: AFP, Al Jazeera
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР